Pořiďte si včely, přidáme 12 tisíc, vzkazuje kraj včelařům

4. leden 2017

Pardubický kraj podpoří začínající včelaře. Za 12 tisíc korun si zájemci mohou pořídit tři úly, troje včelstvo a obslužné zařízení. S tímto základem už pak jde začít vyrábět lahůdku, po které u nás v poslední době stoupá poptávka.

V supermarketu totiž panenský nebo plástečkový med rozhodně neseženete. Stát se včelařem znamená ale i dřinu, na druhou stranu s sebou tato profese, nebo chcete-li koníček, přináší i radosti. Redaktorka Naďa Kubínková to zjistila od Evžena Báchora.

Je vůbec o obor včelařství mezi mladými lidmi zájem?
Já bych řekl, že je velký zájem díky tomu, že krajský úřad začal podporovat začínající včelaře. Motivace je silná i skrze ty peníze. Začít s chovem včel je velmi finančně náročné.

Ta dotace činí asi 12 tisíc korun. Stačí to?
Pro začátek je to motivační částka, která velice dobře toho včelaře nastartuje, protože si může koupit v podstatě tři úly, troje včelstva a nějaké základní zařízení pro obsluhu těch včel.

Včely v Brně

Žádost může podat jenom zájemce, který se bude na zachování včelstev finančně spolupodílet. Je to drahý koníček?
Je to velmi drahý koníček. Lidé, když prodáváme med, nám někdy vyčítají, že je med drahý. Ale když si spočítáme, na kolik přijdou například léčiva, zařízení, spousta benzínu, který my spotřebujeme, abychom mohli k těm včelám přijet, dává to smysl. Když už se chov zavede, tak to funguje, a když má člověk dostatečné informace, dostatečné zkušenosti a má za sebou někoho, kdo mu poradí, tak včely nějaký ten med přinesou. Prodejem pak může trochu náklady nahradit.

Musí mít včelař i vlastní pozemek, na který umístí svoje úly?
Pozemek nemusí mít vlastní. Všechno je o vlastnících pozemků, kteří dají, nebo nedají souhlas k tomu, aby se tam ty včely mohly umístit.

V čem je největší kouzlo včelařství?
Je to velmi nádherná záležitost, je to kosmos, který má obrovskou šíří, když se do něj člověk ponoří, tak získá tak obrovské bohatství, které mu nedá žádná jiná společnost.

O dotaci na pardubickém krajském úřadě můžete požádat od dneška.

autor: KUB
Spustit audio