Dvanáct let za střelbu na exekutory platí, rozhodl vrchní soud

Jaroslav Janota z Napajedel na Zlínsku si definitivně odpyká 12 let vězení za střelbu na exekutory. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se odvolal. Hrozilo mu 15 až 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Janota

Jaroslav Janota | Zdroj: ČTK

Janota odmítl, že by na exekutory mířil, a tvrdil, že šlo o varovný výstřel. Odvolací soud se však ztotožnil s tím, že šlo o pokus o vraždu. Muž půjde za mříže rovněž za vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud mu tak uložil trest pod spodní hranicí sazby.

Incident se odehrál loni v lednu. Soudní vykonavatel obžalovanému v jeho bytě panelového domu nejprve ponechal písemnou výzvu, na kterou Janota nereagoval. Exekutoři poté k jeho bytu přišli 12. ledna, zvonili na něj a bouchali a nakonec po delší době násilně dveře otevřeli. Janota se před nimi zamkl v obývacím pokoji, ani tam na jejich klepání a bouchání nereagoval.

Poté, co dvojice exekutorů násilně překonala i tyto dveře, namířil na ně pistolí. Oba exekutoři utekli. Janota pak vystřelil směrem ke vstupním dveřím bytu, u nichž stál jeden z exekutorů, který telefonicky volal policii. Střela ho podle žalobce minula zhruba o tři čtvrtě metru.

Na místo poté přijela zásahová jednotka i policejní vrtulník. Muž, který dříve pracoval u bezpečnostní služby, po domluvě s vyjednavačem policie odevzdal pistoli a otevřel. Svého činu muž litoval a exekutorům, jejichž postup soud považuje za korektní, se omluvil. U soudu dnes tvrdil, že myslel, že šlo o lupiče. Do bytu mu prý vnikli ve chvíli, kdy tvrdě spal po noční směně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme