Zámek z okraje propasti proslavil seriál. Pustina nám pomůže, těší se kastelánka na sezónu

Zámek Jezeří v severních Čechách má jedinečnou atmosféru. Stojí ani ne půl kilometru od hrany povrchového dolu. I proto si jej často vybírají filmaři k natáčení. Naposledy se zde odehrával děj seriálu Pustina. Proto místní doufají, že až se zámek na jaře otevře, bude o něj zájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Jezeří

Zámek Jezeří | Foto: Filip Jandourek

„Viděli jsme seriál Pustina, tak jsem se sem s přítelem vypravili podívat,“ řekla Zpravodajstkému webu Českého rozhlasu slečna Ivana, která si zámek Jezeří prohlížela z vyhlídky nad ním. „Potkali jsme tu jednu rodinu, která také viděla seriál a chtěla vidět místo, kde se odehrává,“ dodala.

Branko Gravica (Pro zachování a rozvoj Horního Jiřetína a Černic), místostarosta Horního Jiřetína ležícího kousek od zámku, si myslí, že o zámek je zájem už nyní. Vliv na to podle něj má i seriál Pustina. „Auta tam jezdí, i v sobotu a v neděli, i mezi svátky. Trochu se to zvedlo, ale ne tolik.“

Místní si ale žádného nárůstu nevšimli. Očekávají ale, že až se zámek na jaře otevře, bude situace lepší. „Nárůst jsme nezaznamenali, ale v sezoně to určitě bude lepší,“ očekává Petr Hrabák z místní restaurace. S tím souhlasí i místní kastelánka Hana Krejčová.

Ze seriálu Pustina | Foto: HBO

„Zatím to na to nemělo vliv, protože je zavřeno. Ale jinak na to slyším velké reakce, takže to vliv mít bude,“ vysvětluje kastelánka. Seriál Pustina podle ní zámku pomohl. Reakce na něj i na zámek byly pozitivní.

Nějakou změnu nebo novinku související se seriálem ale neplánují. „Seriál Pustina se sice zabývá zámkem a okolím víc, ale natáčelo se tady toho víc, tak jsme to nebrali v potaz. Teď běží Svět pod hlavou, který se částečně natáčel a odehrával na zámku. Před dvěma, třemi lety zpátky to byl také seriál České televize Cirkus Bukowski. Pustina se jím ale zabývá nejvíc,“ vysvětlil zástupce kastelánky Miroslav Přibyl. Připustil ale, že by do muzejní expozice, kterou procházejí lidé bez průvodce, mohly přibýt panely připomínající seriály, které se zde natáčely.

Zámek Jezeří | Foto: Filip Jandourek

Filip Jandourek, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme