Atentátnici jsou v otázkách víry analfabeti. Nelze podle nich soudit všechny muslimy, zní z pražské muslimské obce

Terorismus je zlo, proti kterému se musí spojit všichni bez ohledu na svou víru. Na kongresu Společně proti terorismu k tomu ve středu vyzval bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka. Zároveň varoval před uplatňováním kolektivní viny za teroristické útoky vůči všem muslimům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Sáňka, místopředseda ústředí Muslimských obcí

Vladimír Sáňka, místopředseda ústředí Muslimských obcí | Foto: Jana Šustová

"Terorismus ohrožuje nás všechny, včetně desítek milionů muslimů, kteří žijí v Evropě," řekl Sáňka. Odsoudil také činnost teroristické skupiny Islámský stát. "Jestli Islámský stát někomu slouží, tak to nejsou muslimové," řekl. Teroristická skupina podle něj zabíjí především muslimy a ničí muslimské památky v Sýrii a v Iráku.

Lidé, kteří se dopouštějí atentátů a páchají je ve jménu islámu, jsou podle Sáňky v otázce víry analfabeti a nelze podle nich soudit všechny muslimy. Přispělo by to podle něj k obnovení principu kolektivní viny, který ve 20. století vedl k vyvražďování celých skupin obyvatelstva.

Muslimové hlídají kostely před útoky, arcibiskup a imám se přátelí: V Indonésii panuje křehká tolerance

Číst článek

Orientalista Petr Pelikán upozornil na to, že islám se jako o základní prameny opírá o Korán a Sunnu, v nichž lze najít mnoho činů, které se dnešním pohledem hodnotí jako násilí a terorismus. "Je otázka, zda můžeme na jedné straně poměřovat našimi dnešními evropskými měřítky něco, co se stalo před téměř půldruhým tisíciletím za zcela jiných společenských poměrů a ve zcela jiné oblasti, než ve které žijeme. A na druhé straně, jestli muslimové se musejí stále vracet pouze k těmto dvěma pramenům," řekl Pelikán.

Uvedl také, že u jednotlivých násilných činů je třeba posoudit, jaké byly motivace pachatelů. V některých případech totiž podle něj nelze vyloučit to, že se někdo chce pomstít za smrt svých příbuzných, kteří přišli o život jako civilní oběti při útoku bezpilotního letounu na teroristické cíle.

Pelikán nicméně podotkl, že pokud někdo útočí na západní společnost, protože nesouhlasí s jejími hodnotami, pak by v ní neměl žít a měl by se přestěhovat do míst, jejichž společenské uspořádání odpovídá jeho představám.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme