Kolomý byl ve třetí etapě Dakaru druhý, o vedení ho připravila penalizace

Pilot kamionu Tatra Martin Kolomý obsadil druhé místo v extrémně náročné středeční 3. etapě Rallye Dakar a druhý je i průběžně. O možné vedení jej připravila dodatečná tříminutová penalizace. V čele je nově Rus Eduard Nikolajev, na něhož Kolomý ztrácí 2:27 minuty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz první dakarské etapy Martin Kolomý u své Tatry

Vítěz první dakarské etapy Martin Kolomý u své Tatry | Foto: Jan Říha

Dodatečná hodinová penalizace připravila o výborný výsledek i Martina Prokopa mezi automobily. Původně figuroval na devátém místě v etapě a průběžně měl být desátý, nakonec mu však patří až 18. místo. Český pilot byl následně potrestán za neprojetí jednoho z kontrolních bodů.

"Je to mrzutá komplikace, ale nedá se nic dělat a jedeme a bojujeme dál," uvedl Prokop, jenž měl v úterý velké problémy s technikou a jeho ford ideálně nefungoval. Ve středu už bylo vše v pořádku. "Po předešlé pekelné etapě fungovalo již o mnoho lépe, takže jsme se místo chlazení a obav o fungování motoru mohli začít věnovat závodění," oddechl si Prokop.

Účastníci 39. ročníku slavné rallye se ve středu přesunuli do vysokohorského prostředí v Andách a museli tak bojovat i s nepřízní počasí. "Zastihla nás tam bouřka a začalo sněžit, takže oproti úterním téměř padesáti stupňům ve stínu to byla celkem srandovní změna," pousmál se Prokop.

Mezi motocyklisty zůstal nejlepším Čechem Ondřej Klymčiw, který je třiadvacátý. Skvělý výsledek zajel mezi čtyřkolkami Josef Macháček: byl třetí a posunul se na průběžné šesté místo.

"Nahoře to nebylo jednoduché, začalo krápat, takže jsme si všichni brali pláštěnky. Pak jsem se rozjel a měl jsem plný klín krup, takže teploty musely být hodně nízko. Blesky byly úplně jiné, než je známe doma, byli jsme vysoko a měl jsem chuť se na to vykašlat. Každý jsme byli potencionální cíl blesku," uvedl Macháček, který stejně jako ostatní jezdci vystoupal do výšky nad 5000 metrů nad mořem.

Problémy s technikou přibrzdily Davida Pabišku a musel svůj motocykl opravovat, Zdeněk Tůma jedoucí na čtyřkolce se stal dalším z Čechů, kteří bojovali s vytékajícím benzínem z nádrže. Dodatečná penalizace za neprojetí kontrolního bodu připravila o velmi dobrý výsledek i Martina Macíka mezi kamiony, blíže nespecifikované technické problémy měl Aleš Loprais.

ČTK, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme