Londýnské City hrozí kvůli brexitu ztráta desítek tisíc pracovních míst

Odliv tisíců zaměstnanců finančních institucí z londýnské City směrem na evropský kontinent dostává konkrétnější obrysy. Jen Paříž může podle agentury Bloomberg odlákat na 20 tisíc lidí. Klíčové bude, jestli Velká Británie kromě Evropské unie opustí také Evropský hospodářský prostor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnská city

Londýnská city | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, kloniwotski

V takovém případě by finanční instituce registrované v Británii přišly o takzvaný „passporting“. Ten jim automaticky dává právo poskytovat služby v dalších zemích EU, aniž by tam musely žádat o licenci.

Přesun svých evropských centrál do Paříže, Frankfurtu nebo Dublinu tak zvažuje řada bank. Po 328 letech působení v Londýně přesune část svých pojišťovacích operací na kontinent společnost Lloyd‘s.

Britská vláda ale věří, že City zůstane i po brexitu globálním finančním centrem a že odchod z EU naopak přinese nové příležitosti. Premiérka Theresa Mayová také loni v listopadu v projevu na Konfederaci britského průmyslu slíbila nejnižší korporátní daň ze zemí G20.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme