Macháček se poprvé na Dakaru bál blesků

5. leden 2017

Pětinásobný dakarský vítěz na čtyřkolce Josef Macháček měl poprvé na Rallye Dakar strach z blesků. Ve třetí etapě ve výškách okolo pěti tisíc metrů totiž létaly kolem závodníků. Jeden z nich udeřil velmi blízko slovenského motorkáře Ivana Jakeše, který skončil v péči lékařů. Dakarský reportér Jan Říha se i na to zeptal Josefa Macháčka. Začali ale u etapového úspěchu našeho reprezentanta.

Josef Macháček v cíli třetí etapy dosáhl na první pódiové umístění, je třetí. Je to dárek k oslavě 60. narozenin, jak jste nazval svoji účast na Dakaru?

Teď jsem přijel a vůbec jsem ještě neviděl výsledky. Ale nečekal jsem to, protože v první fázi rychlostní zkoušky jsem měl docela problémy. Bloudili jsme, dlouho stáli, hodně se prášilo a dostali jsme se do takových míst, kde nikdo nevěděl, kam jet.

Abychom vás informovali, celkově jste šestý, ztráta není veliká.

To je příjemné, že jsem skočil takhle dopředu, není kam spěchat. Z 15. místa jsem nebyl vůbec nervózní. Byla to ztráta 20 minut a to na Dakaru není vůbec nic. A ještě nás toho hodně čeká.

Ve třetí etapě jste se dostali do vysokých nadmořských výšek do hor k pěti tisícům metrů. Ivan Jakeš dokonce dostal bleskem a skončil v nemocnici na vyšetření. Jak to tam vypadalo?

Začalo lehce pršet, tak jsme zastavili a brali si pláštěnky. Potom jsem se rozjel a měl plný klín krup. Blesky byly horší, než jaké známe z domova. Chtěl jsem se na to vykašlat. Každý tady máme elektroniku a jsme určitým způsobem schopní přitáhnout blesk. Pár blesků, které jsem viděl, bylo tak blízko, že jsem si na ně mohl sáhnout. Takže jsem se bál. Ale že to zasáhne kamaráda, to jsem teda nečekal.

Pamatujete něco takového na Dakaru?

Samozřejmě si pamatuju bouřky, že někde v dálce hřmělo a pršelo, ale že bychom v tom takhle přímo jeli, to ne. Ale je to logické, jsme objekty, které to přitahují, a jsme hodně vysoko, musíme si to uvědomit. Vždyť už jsme byli v mracích.

autor: jař
Spustit audio