Stát by mohl změnit systém investičních pobídek. Česko nepotřebuje další montovny, tvrdí odbory

Stát možná omezí systém investičních pobídek. Nově by je mohly získat hlavně firmy, které vytvářejí vysokou přidanou hodnotu. A taky ty, které půjdou do regionů s velkou nezaměstnaností. Budoucnost pobídek ministerstvo průmyslu prodiskutuje i s agenturou CzechInvest. Pak by případný materiál dostala tripartita. Zástupci zaměstnavatelů a odborů se shodují, že Česko už nepotřebuje další montovny, ale špičková pracoviště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Existuje nějaký bezpečný přístav pro investice?

Existuje nějaký bezpečný přístav pro investice? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Zcela nový typ turbovrtulového motoru pro letadla firmy General Electric by měli v příštích letech vyvíjet, testovat a vyrábět v Česku. Firma tu postaví svou centrálu a investuje miliardy korun. Vláda s ní už podepsala investiční smlouvu.

Právě na obdobné projekty s vysokou přidanou hodnotou se chce kabinet zaměřit. Montovny a skladiště by v budoucnu už podporu získat nemusely. Změny v investičních pobídkách chce navrhnout ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investiční pobídky hlavně pro špičková pracoviště a v regionech s vysokou nezaměstnaností. Právě tak by se mohl do budoucna změnit systém lákání investorů. Změny plánuje ministr průmyslu

„Je těžké legitimizovat investiční pobídky, když nemáme pro fabriky pracovní sílu. Ale není to všude, jsou stále okresy s vysokou nezaměstnaností, Karviná, Most, kde to stále má smysl. Část těch míst je tady špatně placených, pokud by přišly výroby s vysokou mírou přidané hodnoty, jako je ta výroba leteckých motorů, tak to samozřejmě má taky smysl,“ vysvětlil ministr.

Koncem ledna budou o budoucnosti pobídek jednat zástupci resortu, CzechInvestu a odborné veřejnosti na konferenci. Pak by měla téma řešit taky tripartita. Odbory a zaměstnavatelé se shodují, že systém změny potřebuje.

„Není možné, abychom podporovali další vznik firem, které nenaplňují ani ten základní předpoklad, že tvoří relativně bohaté zaměstnance, protože jejich mzdy jsou vzdálené od průměrných výdělků. My bychom neměli mít ambici jako ČR být nadále dílnou Evropy, ale špičkovým pracovištěm,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Omezení pobídek

Svaz průmyslu a dopravy souhlasí, aby pobídky směřovaly do výroby s co největší přidanou hodnotou. S jejich omezováním je ale opatrnější. Podle prezidenta svazu Jaroslava Hanáka je sice problém najít pro nové továrny zaměstnance, otázkou ale je, jestli to tak bude i za pár let.

„Nezdá se mi filozofie, že by měla vláda nařizovat, že mají jít do regionu, kde je velká nezaměstnanost. Firma je svobodná, rozhoduje se podle toho, kde je dobrá infrastruktura. Protože konkrétně v Moravskoslezském kraji a v severních Čechách není ideální dálniční síť,“ dodal Hanák.

Omezení pobídek by naopak přivítal Svaz českých a moravských výrobních družstev. Podle něj se stává, že investor s výhodnějšími podmínkami od státu přeplatí zaměstnance firem v okolí a zničí konkurenci.

Za rok 2015 státní agentura CzechInvest zprostředkovala v Česku 106 nových investičních projektů v hodnotě téměř 45 miliard korun. Bylo to téměř o polovinu méně než v předcházejícím roce.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme