Máme důkazy, že Rusko dalo materiály demokratů WikiLeaks, tvrdí Spojené státy

Americké zpravodajské služby prý získaly po listopadových volbách nezvratný důkaz o tom, že Rusko poskytlo elektronické dokumenty Demokratické strany portálu WikiLeaks. Materiál, který Moskva získala pomocí hackerského útoku, předala WikiLeaks prostřednictvím třetí strany, uvedli ve středu podle agentury Reuters tři američtí činitelé. Bližší podrobnosti k tomu, jak se k důkazu dostali, neuvedli z obav, aby nevyzradili metodiku své práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O Severní Karolínu svádí Hillary Clintonová a Donald Trump stále boj (fotokoláž)

O Severní Karolínu svádí Hillary Clintonová a Donald Trump stále boj (fotokoláž) | Zdroj: Reuters

Americké tajné služby jsou o tom, že Rusko stojí za hackerským útokem, který uškodil demokratické kandidátce Hillary Clintonové před volbami, přesvědčeny dávno. Zatím nemohly ale prokázat, jak Rusové postupovali dál.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange popřel, že by získané informace pocházely od ruské vlády. Nepopřel ale, že se k nim dostala jeho organizace přes zprostředkovatele.

McCain: je to válečný čin

Americký republikánský senátor John McCain, který je znám svou krajní nedůvěrou vůči Rusku, zároveň znovu označil údajně ruské hackerské útoky před prezidentskými volbami v USA za válečný čin.

„Je to válečný akt," řekl McCain, který podle agentury AFP často nazývá ruského prezidenta Vladimira Putina násilníkem a vrahem. McCain, který je od roku 2014 na seznamu osob pod ruskými sankcemi v reakci na stejný seznam sestavený Američany po ruské anexi ukrajinského Krymu, obvinil Moskvu ze snahy podkopat americkou demokracii.

„Když se někdo pokouší zničit základy demokracie, pak ničí zemi," upozornil 80letý senátor. „Neříkám, že se jedná o jaderný útok. Já jen říkám, že když někdo útočí na základní struktury země, tak se jedná o válečný akt," dodal.

McCain hovořil o hackerských útocích jako o válečném činu naposledy koncem loňského roku. Řekl přitom, že Rusko musí být připraveno zaplatit cenu za kybernetické útoky na USA. Upozornil také, že na Rusko je možné uvalit mnoho sankcí, včetně restrikcí týkajících se finančních institucí.

Trump vinu Ruska zpochybňuje

Nastupující americký prezident Donald Trump stále zpochybňuje, že Rusko za hackerskými útoky stojí.

Vítěz listopadových prezidentských voleb opakovaně polemizuje s představiteli Ústřední zpravodajské služby a dalších amerických bezpečnostních složek, podle nichž se hackeři organizovaní ruskými rozvědkami pokoušeli ovlivnit volby v jeho prospěch.

Několikrát prohlásil, že pachatele nelze přesně vystopovat a že za útoky na počítače Demokratické strany mohl stát kdokoli.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006. V roce 2010 zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku i v Afghánistánu. Server zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme