Bydlíte blízko rušné silnice? Máte větší šanci, že onemocníte demencí, zjistili vědci

Život v blízkosti rušných silnic může přispívat k demenci. Zjistili to vědci z kanadského Institutu klinických věd, kteří jedenáct let sledovali několik milionů lidí. K demenci podle nich můžou vést jak látky znečišťující ovzduší, tak velký hluk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cestopis

cestopis | Foto: Fotobanka Pixabay

Lidé, kteří žijí v okolí cest, mají podle kanadských vědců o 7 procent vyšší šanci, že se u nich nemoc vyvine, než u lidí, kteří bydlí od silnice dál než 300 metrů.

Lékaři z Institutu klinických věd v Torontu to zjistili na základě sledování více než 6 milionů Kanaďanů. Při výzkumu použili data z jejich adres, které porovnali s jejich zdravotními záznamy.

Unikátní výzkum brněnských vědců. Na hojivé náplasti získali grant 30 milionů

Číst článek

„Naše studie naznačuje, že vytížené silnice mohou být zdrojem environmentálních stresorů, které mohou zvyšovat nástup demence,“ sdělil vedoucí autor studie Dr. Hong Chen.

Vzhledem k hustému zalidnění okolí některých tahů by to mohlo znamenat, že doprava významně zatěžuje veřejné zdravotnictví. Vědci ale přiznávají, že jejich poznatky je potřeba ještě dál zkoumat.

Britský deník The Telegraph v souvislosti s výzkumem připomněl, že britští vědci loni odhalili maličké částice, které produkují auta, v mozcích lidí s Alzheimerovou nemocí.

Světová zdravotnická organizace v roce 2015 odhadovala, že na světě žije asi 47,5 milionu lidí s demencí. Jejich počet prudce roste s tím, jak se prodlužuje délka života. V některých vyspělých zemích už je demence častější příčinou úmrtí, než nemoci srdce.

Demence je způsobená neurologickými onemocněními, nejčastěji Alzheimerovou chorobou. Pacienti ztrácejí mozkové buňky a horší se jim proto paměť, myšlení nebo orientační schopnosti.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme