Richard Hindls: Za přebytkovým rozpočtem je souhra náhod

5. leden 2017

Jakou roli sehrál Andrej Babiš? A může se situace opakovat i letos?

„Není to moc obvyklé. Jedná se možná o souhru náhod, protože jsme dočerpávali peníze z Evropské unie a ekonomice se daří. Měla velmi vysoké tempo růstu,“ říká ekonom Richard Hindls o státním rozpočtu. Ten v loňském roku skončil v rekordním přebytku 62 miliard. Příjmy státu byly vyšší než výdaje poprvé od roku 1995.

„Je to součet určitých faktorů. Je tu zlepšený výběr daní. Je tu obecně vyšší růst ekonomiky, který tvoří zdroje a vede k utrácení a danění. Dařilo se i zmenšit výdaje.“ Ekonomice se zkrátka daří. „Pomohlo také kontrolní hlášení DPH. Oproti tomu o významu EET bych zatím ještě nemluvil.“

Přebytek pomůže dluhu

Ministerstvo financí se přitom ve svých původních odhadech mýlilo. „Předpovědi tu jsou trochu od toho, abychom se pletli. Navíc rozpočtový aparát může být ostražitý nehledě na to, kdo je ministrem. To vede k vytvoření určité rezervy,“ vysvětluje Hindls. Jak by se tedy mělo s přebytkem peněz naložit?


Když se podíváme na průzkumy a na očekávání manažerů v jiných zemích, tak i tam se zdá, že by svět mohl zažít klidný rok. Pokud se nestane něco neočekávaného.

„Podle mě by se primárně měl použít na snížení dluhu. Jsou tu i názory, že by se měl použít v letošním rozpočtu, ale to nevím, jestli je možné.“ Hindls upozorňuje, že takový přebytek se nemusí opakovat každý rok. „Nemůžeme úplně udělat rovnítko. Ta situace nebude opakovatelná s letošním rokem.“

autoři: Richard Hindls , zis
Spustit audio