Nosorožce ve Rwandě vybili během genocidy. S jejich chovem teď Afričanům nejspíš pomůže dvorská zoo

Do Afriky nejspíš zamíří další nosorožec ze Dvora Králové. Jak zjistil Český rozhlas, tentokrát poputují zvířata z východočeské zoo do středoafrické Rwandy. Tamní populace nosorožců zmizela během genocidy před 20 lety. Teď by se měli nosorožci černí do Rwandy vrátit a s chovem pomůže i dvorská zoo. Ta už v minulých letech přivezla nosorožce do Tanzanie. Naposledy samici Elišku letos v červnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští nosorožci se množí úspěšně také v Tanzanii

Čeští nosorožci se množí úspěšně také v Tanzanii | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Ohrada z mohutných kmenů, zvaná boma, už je skoro hotová. Zatím je ale prázdná. Právě tady zahájí po mnoha letech svoji cestu zpět do volné přírody první nosorožci. Dost možná, že i z České republiky.

„Přijeli jsme sem, abychom zjistili, zda ten národní park má skutečně vhodné podmínky, jak přírodní, tak třeba bezpečnostní, k tomu, aby tady nosorožci mohli žít. Abychom je sem mohli případně vrátit,“ řekl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.

Národní park Akagera na východě Rwandy kdysi býval ráj zvířat, během genocidy v 90. letech minulého století, divoká zvířata zmizela. V zubožené zemi se stala zdrojem obživy. Teď se rezervace vrací zpět mezi špičkové africké parky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvorská ZOO nejspíš pošle nosorožce do Rwandy. Tamní populace totiž zmizela kvůli genocidě. Přímo v národním parku Akagera v Africe natáčel zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

„Abychom mohli proces nastartovat, musíme ukázat, že jsme připraveni. Myslím, že jsme i dvorskou zoo přesvědčili, že Akagera je potenciálně fantastické místo pro černé nosorožce. Chceme je vrátit zpátky do přírody. Výhodou zoologických zahrad je, že zvířata tam žila léta v izolaci a jsou proto dnes genetickým rezervoárem původních druhů," vysvětluje ředitel parku Jes Gruner, proč má zájem právě o nosorožce ze střední Evropy.

Dvorští nosorožci se už úspěšně množí v sousední Tanzanii. Zatím poslední přírůstek, Eliška, si tam zvyká na nové prostředí. Vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal potvrzuje, že po Tanzanii by se cílem českých nosorožců mohla stát právě Rwanda.

„V budoucnu by nosorožci černí z evropských zoologických zahrad šli právě sem do Akagery. Dohodli jsme se, že během tří čtyř let bychom sem rádi nosorožce přivezli."

Národní park Akagera leží při hranicích s Tanzanií, třetinu rozlohy tvoří velká jezera. Park byl sice založen před více než 80 lety, novodobé dějiny Rwandy se ale na jeho charakteru neblaze podepsaly.

Byť má dnes 1200 kilometrů čtverečných, jeho rozloha se na konci 90. let výrazně zmenšila. Po skončení občanské války osídlili nížinné savany uprchlíci vracející se do země. Národní park představoval jedinou volnou zemědělskou půdu, která byla k dispozici. Rozloha parku se zmenšila na polovinu a z rezervace zmizela takřka všechna zvířata.

„Upřímně, ještě nedávno jsem neměl ani tušení o tom, že v České republice chováte černé nosorožce. Teď už ale vím, že je to jeden z nejúspěšnějších chovů. Moje první reakce byla údiv. Myslel jsem si, že to není možné. Teď vidím, že je to vlastně velmi reálné,“ hodnotí spolupráci ředitel národního parku Akagera Jes Gruner.

Národní park Akagera | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme