První českou sjezdovkou byl Václavák. Před 130 lety představili bratři Ořovští Praze lyže

Přesně před 130 lety vyrazili v Česku na zasněžený svah první lyžaři. Nebylo to překvapivě v Krkonoších ani jinde v horách, ale na Václavském náměstí v Praze. A průkopníkovi sportu Josefu Rössleru-Ořovskému pomohlo k zápisu do historie i malé nedorozumění při překladu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Rössler - Ořovský v Jilemnici

Josef Rössler - Ořovský v Jilemnici | Foto: Krkonošské muzeum Jilemnice

„Tichým sněhem zasypaný Václavák. Holé, siré koruny lip… A do této scenérie vejdou opatrně a tiše dva mladíci, Josef a jeho mladší bratr Karel,“ připomněl atmosféru premiérového sjezdu na dvou dřevěných prkénkách pořad Českého rozhlasu Toulky českou minulostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se do Čech dostaly první lyže připomněl reportér ČRo Jakub Marek

Lyže se ale do domu pražského obchodníka Rösslera dostaly tak trochu náhodou. Když psal jeho sedmnáctiletý syn Josef do Kristiánie, dnešního Osla, o ceník bruslí, pod své jméno ještě připsal: „Bruslařský klub Praha“.

Norská firma ale slovu „bruslařský“ porozuměla jako „Bruslar ski klub“, tedy lyžařský klub neexistujícího pana Bruslara. Vedle cen a obrázků bruslí poslala i stejnou nabídku lyží. A tak Josef Rössler-Ořovský objednal kromě bruslí i na českém území neznámé ski - tedy lyže.

Očekávaný balík nakonec do Jindřišské ulice dorazil, i když si s ním celníci nevěděli rady. „Protože nikdo nevěděl, co se to přepravuje přes hranice, tak to označili jako ‚lakované zboží‘,“ přibližoval Jan Luštinec, ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici.

Na území Česka se lyžuje přesně 130 let. Staré lyže a brusle ukazuje muzeum v Holasovicích u Opavy

Číst článek

Josef s mladším bratrem Karlem nejdřív vyzkoušeli novinku doma na dvorku a po setmění vyrazili na nejbližší kopec. Došli tedy k rozestavěnému muzeu a sjezdem Václavského náměstí k Můstku se zapsali do historie jako první lyžaři.

Jenže Praha, přestože je v porovnání s jinými městy poměrně kopcovitá, nenabízí pro lyžaře ideální podmínky a lyže nebyly k životu potřeba. A tak se lyžování rozšířilo až za dalších pět let, když hrabě Harrach nakoupil ski pro své lesníky. Tou dobou už bylo v Praze celkem 12 organizovaných lyžařů.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme