Za sníh a led na autě hrozí řidičům až dvoutisícová pokuta

6. leden 2017

Sníh a led na autě omezuje nejen výhled, ale ohrožuje i okolí. Sníh odletující ze střechy omezí výhled autům, která jedou za vámi, led zase může ohrozit chodce nebo cyklisty. I proto se teď policisté na nezodpovědné motoristy zaměřují.

„Já čistím auto poctivě. Musí být absolutní výhled, čisté přední sklo a zrcátka,“ řekl řidič Karel Kalina, který si od dopravního policisty Ondřeje Nováka vysloužil pochvalu.

Další řidič Vladimír Kadlec už tak důsledný nebyl. „Výhledy máte pěkné, ale nechal jste na střeše,“ upozornil policista. „No, ono toho tam moc není. Myslím si, že to vítr sfoukne. Jinak okno čistím poctivě, nerisknu, že bych pořádně neviděl,“ reagoval řidič.

Povinnost očistit auto od sněhu a ledu přinesla řidičům novela silničního zákona. „Řidiči by před jízdou zaprvé měli mít v pořádku pneumatiky. Ty by měly mít zimní vzorek. Dále je povinnost očištění vozidla. Musí mít očištěné výhledy, to znamená veškerá skla, ale také světla a střechu, aby z ní nelétal sníh nebo kusy ledu,“ připomněl policista.

Poctivě své auto od sněhu očistil i Jan Šelong. „Dneska bylo tak zapadané, že mi ani nic jiného nezbylo. Ale i jindy čistím poctivě. Nastartuji auto před domem a nechám ho tam blafat, až se ohřeje, protože vozím ráno vnučku, a to nebudu riskovat,“ řekl.

Za sníh a led na autě hrozí řidičům pokuta až dva tisíce korun. Ve čtvrtek ji jindřichohradečtí dopravní policisté udělili například řidiči kamionu, kterému z návěsu odpadávaly kusy ledu.

autor: hoch
Spustit audio