Řekl to Trump, nebo Zeman? Americký magazín Foreign Policy spustil výrokový kvíz

Americký magazín Foreign Policy (FP) na svém webu nabízí čtenářům kvíz, jehož podstatou je uhodnout, zda určité výroky patří budoucímu prezidentovi Spojených států, nebo české hlavě státu Miloši Zemanovi. Reaguje na podobné postoje obou politiků, pokud jde o hodnocení Ruska jako hrozby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman a Donald Trump

Miloš Zeman a Donald Trump | Foto: dab | Zdroj: Reuters

Zatímco dosluhující prezident Barack Obama s odvoláním na informace tajných služeb obvinil Moskvu z kybernetických útoků, jejichž cílem bylo ovlivnit volby, Donald Trump zaujal mírnější postoj s tím, že podíl Ruska na hackerství není vůbec prokázaný.

Ani Miloš Zeman nevnímá Ruskou federaci jako nebezpečí, ačkoli české tajné služby či představitelé NATO mají opačný názor.

V rámci českého ministerstva vnitra s počátkem letošního roku vzniká Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které se soustředí mimo jiné i na boj proti domácím i zahraničním dezinformačním a propagandistickým kampaním. A právě Rusko je často s šířením falešných a poplašných informací spojováno.

Zeman zmíněné centrum považuje za ideovou policii a rovněž tvrdí, že se obává kvůli mezinárodnímu napětí cenzury internetu. FP k tomu poznamenal, že prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na vznik centra dokonce založil samostatný twitterový účet. „Jen aby kritizoval snahu vlastní země bojovat s ruskými dezinformacemi,“ uvedl FP.

Ukrajina i WikiLeaks

Mnohé komentáře v kvízu jsou si velmi podobné. „Já beru vážně prohlášení (ruského) ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou,“ citoval FP prohlášení, které svého času učinil Zeman k situaci na východní Ukrajině. Podobně znějí i Trumpova slova o tom, že ruský prezident Vladimir Putin „se na Ukrajinu nechystá“.

Podobné jsou si i výroky o tom, že je na lidech, aby si sami utvořili názor, pokud jde o pravdu, a že v demokratické a svobodné společnosti platí základní princip, a to že nikdo nemá monopol na pravdu. Zatímco první patří Trumpovi, druhý zveřejnil Zemanův mluvčí Ovčáček.

Výroků je celkem sedm. Ten poslední je podle FP zároveň malým chytákem, neboť komentář na Twitteru napsal Trump, krátce na to ale jeho slova retweetnutím převzal za svá Ovčáček.

Trump v tweetu uvedl, že podle zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange by se do počítače šéfa kampaně neúspěšné demokratické kandidátky Hillary Clintonové Johna Podesty dokázalo dostat i čtrnáctileté dítě. Trump také připomněl, že Assange, jehož portál zveřejňuje uniklé tajné informace, řekl, že data demokratů nedostal od Ruska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme