Ve stopách otce. Spojené státy zařadily Hamzu bin Ládina mezi globální teroristy

Spojené státy označily Hamzu bin Ládina za globálního teroristu. Syna bývalého šéfa radikální organizace aA-Káida Usámy bin Ládina také přidaly na sankční seznam. Stejná opatření americké úřady vyhlásily i proti Ibrahímu al-Banovi, který je velitelem jedné z odnoží Al-Káidy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý a současný vůdce al-Kajdy, Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí, na snímku z roku 2001

Bývalý a současný vůdce al-Kajdy, Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí, na snímku z roku 2001 | Foto: CC BY-SA 3.0, Hamid Mir

Oběma mužům tak propadne jejich případný majetek ve Spojených státech a americké firmy ani jednotlivci s nimi nesmí obchodovat.

Hamza bin Ládin v minulosti vyzýval k teroristickým útokům proti Západu. Spojeným státům také vyhrožoval pomstou za zabití svého otce Usámy, kterého americké komando zabilo v roce 2011 v Pákistánu.

Organizace Al-Káida se ústy Usámy bin Ládina přihlásila k útokům z 11. září 2001 ve Spojených státech. Po nárazech několika unesených letadel do budov v New Yorku, Washingtonu a zřícení jednoho stroje v Pensylvánii tehdy zemřely skoro 3000 lidí.

Jan Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme