Pražští živnostníci musejí mít vlastní kontejnery na tříděný odpad. Mnozí to ignorují

Svoje vlastní kontejnery na tříděný odpad musí mít v Praze od Nového roku všichni živnostníci. Přikazuje jim to vyhláška, kterou magistrát připravil po stížnostech obyvatel. Vadilo jim, že jsou kontejnery často přeplněné a odpadky se válí na ulici. Ne všichni ale novou vyhlášku dodržují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromada odpadků u kontejneru

Hromada odpadků u kontejneru | Foto: Iva Kokešová | Zdroj: Český rozhlas

„Tříděný odpad každý večer uklízečka odnese do nádob na ulici, které jsou pro tříděný odpad určené,“ přiznávají pracovníci bistra, kteří odpad vyhazují do veřejných kontejnerů. Ty jsou proto přeplněné.

Většina živnostníků a podnikatelů už teď vlastní kontejnery má. Nová vyhláška se týká jen zlomku z nich - asi tří tisíc lidí, kteří měli s městem uzavřenou smlouvu, podle níž mohli za malý poplatek svůj odpad odkládat do veřejných kontejnerů.

„Jenomže se ukázalo, že některé firmy - například restaurace, večerky, obchody - to zneužívají. Tak jsme usoudili, že není možné, aby Praha jako město doplácela na odpady od živnostníků,“ říká radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalice).

Za nejmenší popelnici 600 korun ročně

Živnostníci, kteří odpad odkládali do veřejných kontejnerů, si teď musí pořídit svoje vlastní popelnice a domluvit se se svozovou společností.

„V prosinci jsme uzavřeli 200 smluv. Byli to skutečně ti nejčipernější živnostníci, kteří měli zájem o to, aby od 1. ledna 2017 mohli třídit odpad tak, jak přesně mají. Současný stav se pohybuje asi okolo 340 zákazníků,“ vypočítává zvýšený zájem mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Za nejmenší popelnici, kterou firma odveze jednou za čtyři týdny, zaplatí živnostník ročně asi 600 korun. Živnostníkům, kteří vyhlášku nebudou respektovat, hrozí až 300tisícová pokuta.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme