Zachraňte zubry! Desetitisíce Poláků podepsaly petici pro zákaz komerčního odstřelu

Polští ochránci životního prostředí bijí na poplach. Státní lesy podle nich vydělávají na odstřelu vzácných zubrů. Petici organizace Greenpeace, která vyzývá premiérku Beatu Szydlovou k zákazu takové praxe, už proto podepsaly desítky tisíc lidí. Správa lesů se ale brání, že věc se má zcela jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubr v Zoo Tábor

Zubr v Zoo Tábor | Foto: ZOO Tábor

Zubři jsou krásná, velká a vzácná zvířata a polská vláda by neměla jejich odstřel vůbec dovolovat. O tom jsou přesvědčeni ochránci přírody. Polská organizace Greenpeace proto zorganizovala petici.

„Ještě donedávna se mohli zubři za peníze střílet jen v Boreckém pralese u Mazurských jezer. Teď už je to i v Knyšiňském pralese. Ukazuje se prostě, že polské Státní lesy chtějí na tom krásném a důležitém zvířeti vydělávat,“ vysvětluje odborník organizace pro různorodost živočišných druhů Krzysztof Cibor.

Ten zároveň dodal, že organizace ale není proti střílení zubrů v případech, kdy je to nutné. „Odstřel zubrů existoval vždycky. V každém stádu se čas od času objeví nemocní jednotlivci, kteří ohrožují ostatní zvířata,“ říká.

Ekologové v Polsku protestují proti kácení Bělověžského pralesa

Číst článek

Přesně to se ale děje podle správy lesů, kde lesníci říkají, že nemají zájem na tom, aby se stáda zubrů v Polsku zmenšovala. „To, že se z nějakého stáda odstřelí zubr, není rozhodnutí lesníků. Není to tak, že by přišel nějaký lesák a řekl: zastřelíme zubra, abychom měli peníze,“ říká Jaroslaw Krawczyk z ředitelství Státních lesů v Bělostoku nedaleko Běloruské hranice.

Odstřel slabých a nemocných zvířat je podle něj pod přísnou kontrolou. „Odborníci a vědci pozorují stádo, sledují, kteří jednotlivci se od něj oddělují a jsou viditelně slabší. Ty potom navrhnou na eliminaci,“ vysvětluje. „Rozhoduje o tom ale nakonec Generální ředitelství ochrany životního prostředí, ne Státní lesy. A zdůrazňuji - teprve základě návrhu odborné komise se rozhodne, jestli je opravdu možné některé zubry z daného stáda odstřelit,“ dodává Krawczyk.

Symbol polské přírody

Lov zubrů v každém případě podle Krawczyka nijak lesní správy v jeho regionu neobohacuje. „Lesní správa v Boreckém pralese získala loni za odstřel zubrů 255 tisíc zlotých. Současně ale v roce 2016 vydala na jejich dokrmování, veterinární péči a celkový dohled 330 tisíc zlotých. Tolik peněz vydala na udržení stáda zubrů,“ vysvětluje.

Nejvíc zubrů je v Polsku na východě země. V Boreckém pralese je asi sto kusů. Další jsou v Knyšiňském pralese, kde je jich zhruba sto deset a největší stádo žije v Bělověžském pralese na hranici s Běloruskem – asi 600 kusů zubrů.

Zubrů ani přes plánovaný odstřel, podle dostupných informací ve volné přírodě v Polsku v posledních letech celkově neubylo. Jenže přinejmenším pro část Poláků je ochrana zubrů i tak důležitá.

„Podepsalo se už 26 tisíc lidí a pořád jich přibývá. Je vidět, že pro mnoho Poláků a Polek je to vážná věc. Je důležité, abychom hlasitě řekli: nechceme, aby se se zubrem, symbolem Polska a jeho přírody, špatně zacházelo,“ říká Cibor z organizace Greenpeace.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme