Restaurátoři ve Veletržním paláci balí Slovanskou epopej na cestu do Japonska

Dvorana pražského Veletržního paláce se proměnila v pracoviště restaurátorů, kteří postupně sundají obří plátna Slovanské epopeje od Alfonse Muchy a připraví je na tříměsíční výstavu v Japonsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurátor s Muchovou Slovanskou epopejí

Restaurátor s Muchovou Slovanskou epopejí | Foto: Michaela Vetešková

Dvacítka obrazů zatím drží na napínacích rámech, ale plátna jsou bez ozdobných rámů a během několika hodin je restaurátoři navinou na přepravní válce.

„Je to velká váha. Kratší válec zdvihají čtyři lidi, větší válec šest lidí,“ říká o přepravních válcích, na kterých epopej pocestuje v červených bednách do Japonska, restaurátor Tomáš Záhoř.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském Veletržním paláci restaurátoři balí Slovanskou epopej do speciálních klimatizovaných beden, ve kterých pocestuje do Japonska

Jeden obraz váží asi 20 kilogramů, spolu s železným rámem má ale skoro dva metráky. U sklápění obrazů ze zdi na zem musí být asi deset lidí.

K napínacímu rámu je obraz přivázaný dlouhým konopným provázkem. „Je to jeden nekonečný provázek, který se proplétá. Myslím, že jsou tu ještě i provázky z 50. let,“ vysvětluje další člen restaurátorského týmu Tomáš Berger. V současnosti vyráběné jutové provázky se totiž natahují, a tak by obraz neudržely.

Příprava Slovanské epopeje na cestu do Japonska by měla trvat asi tři týdny a samotná výstava v tokijském uměleckém centru začíná 7. března.

Přepravní bedny, ve kterých Slovanská epopej poputuje do Japonska | Foto: Michaela Vetešková

Přepravní bedny, ve kterých Slovanská epopej poputuje do Japonska

Michaela Vetešková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme