Meteorologové varují před silnými mrazy, místy bude až minus osmnáct stupňů Celsia

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu varují před extrémními mrazy, které v příštích dnech hlavně v noci zasáhnou Českou republiku. Na většině území klesnou teploty pod -12 stupňů Celsia, na západě dokonce pod -18.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh ilustrační foto

Sníh ilustrační foto | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli nízké oblačnosti, slabému větru a tlakové výši nad Německem, od kterého k nám bude proudit arktický vzduch, klesne teplota na západě místy až pod -18 stupňů Celsia.

Na severovýchodě území se bude velmi studený vzduch udržovat i v dalších dnech. Nejnižší noční teploty se tam proto budou držet kolem -12 stupňů Celsia.

Do Česka přichází extrémní mrazy. Pečujte o svou pokožku a pozor na omrzliny, radí dermatolog

Číst článek

Meteorologové proto doporučují se přiměřeně teple obléct, nosit teplou obuv, rukavice a pokrývku hlavy. Omezit pobyt venku by podle nich měly malé děti, nemocní a staří lidé.

Proti prochladnutí podle Českého hydrometeorologického ústavu pomáhá tělesný pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje ale konzumaci alkoholu, který rozšiřuje cévy. Tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když má člověk pocit tepla.

Kvůli čerstvému větru a prachovému sněhu se mohou do pátečního večera i nadále tvořit na Českomoravské vrchovině a na východě a severovýchodě republiky sněhové jazyky.

Linda Nguyenová, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme