Policisté na Šumavě se přou se správou národního parku o zákazy vjezdu do lesů

Stovky dopravních značek zakazují na Šumavě vjezd do lesů. Dopravní policisté ale tvrdí, že jsou u cest protiprávně. Správa Národního parku Šumava se brání, že je nechala pouze obnovit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzavřené silnice mezi Zákupy a Kamenicí na Českolipsku

Uzavřené silnice mezi Zákupy a Kamenicí na Českolipsku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Dopravní policie tvrdí, že značky jsou na místě v podstatě na černo. „Jediný, kdo může dopravní značku schválit, je ministerstvo dopravy,“ říká dopravní inženýr Policie České republiky Václav Kalous.

Mluvčí správy národního parku Šumava Jan Dvořák ale tvrdí, že většina zákazových značek pochází z dob, kdy ještě národní park neexistoval. Správa je jenom obnovuje. „Neosazovali jsme žádnou novou zákazovou značku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Sporu policie a vedení Národního parku Šumava se ve své reportáži věnoval Václav Malina.

I kdyby národnímu parku někdo nařídil, aby značky odstranil, nic se podle Dvořáka nezmění. Vjezd zakazuje zákon o ochraně přírody.

Problémem jsou také výjimky

Policii ale nevadí jen zákazové značky, ale také množství výjimek, které jsou vypsané pod každou z nich. „Z našeho pohledu by bylo velmi přínosné, kdyby se výjimky všechny bez rozdílu zrušily,“ říká Kalous.

Sněmovna chce národní parky víc otevřít turistům, schválila nová pravidla

Číst článek

Důvodů je podle něj hned několik. „Za prvé se v tom nemůže vyznat ani správní úřad. Za druhé, moc výjimek pod zákazovou značkou je stav velmi škodlivý, protože pak ta zákazová značka vlastně ztrácí smysl,“ dodává.

Náměstek ředitele Správy národního parku Šumava Jiří Dolejší výjimky obhajuje. „Vydáváme největší objem výjimek vlastníkům či nájemcům objektů nemovitostí na území národního parku, určitý objem servisních výjimek pro služby, pro zásobování a tak dále. Další velkou skupinou výjimek jsou výzkumné týmy z univerzit, z výzkumných ústavů,“ vysvětluje Dolejší. Výjimek vydala správa parku asi tisícovku.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme