V Turecku zatýkají stovky podnikatelů kvůli podpoře Gülenova hnutí

V Turecku se odehrává další vlna zatýkání kvůli nezdařenému pokusu o vojenský puč v zemi. Při něm se část armády pokusila v červenci minulého roku převzít moc v zemi.

Turecké úřady nyní vydaly zatykače na tři sta osmdesát podnikatelů. Viní je z finanční podpory turecké sítě islámského duchovního Fethullaha Gülena, píše server zpravodajského kanálu Euronews. Gülen žijící ve Spojených státech jakékoliv zapojení do pokusu o puč od začátku popírá.

Turecké bezpečnostní složky plánují prohlídky domů a provozoven podnikatelů, kteří byli v čerstvé vlně zatýkání obviněni z podpory Güllenových stoupenců. Informace o zatykačích se v médiích objevily krátce po zatčení dvou klíčových osob vedení společnosti Dogan Holding. Šlo o hlavního právního poradce a bývalého výkonného ředitele firmy.

Oba muži byli po policejních prohlídkách jejich domovů a kanceláří zadrženi policejními složkami. Společnost Dogan Holding se zabývá aktivitami v oblasti médií, financí, energetiky a cestovního ruchu. Vlastní také noviny Hürriyet a CNN Turk.

Minulý měsíc byl vsazen do vazby další z vysoce postavených představitelů Dogan Holding, Barbaros Muratoglu. Byl obviněn z „napomáhání teroristické skupině“. Skupina Dogan Holding ale jako celek z ničeho formálně obviněná nebyla, dodáva server Euronews.

Evropa je podle Erdogana rájem teroristů

Nejnovější vývoj v Turecku je součástí vyšetřování údajných příznivců duchovního Fethullaha Gülena. Vláda v Ankaře o nich mluví vždy pouze jako o „gülenistické teroristické organizaci“. Z její podpory obvinil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan také Německo.

Logo

V listopadu minulého roku o Německu řekl, že „gülenistické teroristické organizaci“ poskytuje podporu a útočiště, připomíná Euronews. Evropskou unii a některé její státy označil za ráj pro teroristy, které podle Erdoganových slov chrání. Turecký prezident měl na mysli měl právě stoupence duchovního Gülena a kurdské bojovníky, které také označuje za teroristy.


Výjimečný stav v Turecku
Turecký parlament 3. ledna schválil prodloužení výjimečného stavu o tři měsíce. Ten v zemi platí od poloviny roku 2016, kdy došlo k pokusu o puč. Vláda prodloužení zdůvodnila bojem proti terorismu v Turecku, především ze strany kurdských radikálů.
Stejně tak je podle ní potřeba více času na vymýcení vlivu nepřátel země uvnitř tureckých institucí. V rámci čistek už bylo donuceno odejít přes 100 tisíc státních zaměstnanců, 41 tisíc lidí skončilo ve vězení.
Zdroj: ČTK

Při neúspěšném pokusu o puč bylo v červenci minulého roku zabito více než 240 lidí. Od té doby turecké úřady zadržely, vyhodily ze zaměstnání nebo odvolaly z funkcí přibližně 120 tisíc lidí, včetně vojáků, policistů, učitelů, soudců a novinářů. Několik tisíc z nich se ale od té doby mohlo na své pozice vrátit, píší na svém webu Euronews.

Rozsáhlé čistky a pronásledování údajných pučistů jsou dlouhodobě předmětem kritiky Evropské unie a Spojených států. Turecká vláda je obviňovaná, že situaci využívá k pronásledování své politické opozice. A z kroků směřujících k autoritativní vládě.

autor: thk
Spustit audio