Žena, která zabíjela na Smíchově, trpí útočným a nekrofilním sadismem, tvrdí znalci

Žena, která zabíjela v nákupním centru na pražském Smíchově, trpí podle soudních znalců útočným a nekrofilním sadismem. Její rozpoznávací a ovládací schopnosti to ale podle nich neovlivnilo. Pobyt ženy na svobodě je prý kvůli její agresi extrémně nebezpečný a doporučili pro ni ústavní léčení, případně i detenci, sdělil zdroj obeznámený s trestním spisem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, ilustrační foto

Policie, ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek

Třiatřicetiletá žena čelí obžalobě z červencové vraždy a také z pokusu o vraždu dívky v kavárně, který se odehrál o dva týdny dříve. Hrozí jí až doživotní vězení. Na projednání své kauzy čeká ve vazbě, o jejímž prodloužení bude pražský městský soud rozhodovat příští týden.

Žena, která má podle psychologů podprůměrnou inteligenci, byla těsně před vraždou v obchodním domě propuštěna z bohnické léčebny. Z výpovědi jejího lékaře v trestním spisu vyplývá, že ji nepokládal za deviantku. Žena prý ostatním pacientkám neustále vykládala, že je sadistka, a předčítala jim vlastní básně se sadistickou tematikou.

Útočnici, která zabíjela na pražském Smíchově, hrozí až doživotní trest

Číst článek

Lékaři její chování vyhodnotili jako účelové s tím, že žena v ústavu usiluje především o střechu nad hlavou. Proto ji požádali, aby odešla. Při té příležitosti jim vyčetla, že z ní tímto rozhodnutím udělali bezdomovce.

Útočnice později kriminalistům řekla, že na Smíchov už jela s úmyslem zavraždit náhodně vybranou ženu. Místo si vybrala proto, že věděla, že tam prodávají nože. Podle sexuologů na čtyřiapadesátiletou zákaznici zaútočila nikoliv kvůli své poruše, ale kvůli tomu, že na sebe chtěla upozornit lékaře.

Psychiatrická léčebna nepochybila, tvrdí komise

Poněkud odlišná situace podle nich nastala při prvním ženině útoku na mladou návštěvnici kavárny. Tehdy údajně byla její motivací představa sexu s mrtvým ženským tělem. Ovládací schopnosti útočnice tak byly sníženy, rozpoznávací však nikoliv. Dívka, kterou žena začala škrtit na záchodcích tričkem, se zachránila křikem. Útočnice ve své výpovědi na policii litovala, že její oběť nebyla hluchoněmá.

Ze spisu dále vyplývá, že veškerá léčba na psychiatrii byla doposud z ženiny strany dobrovolná, ústavní léčbu nikdy úředně nařízenou neměla. Po incidentu v kavárně ji zasahující policejní hlídka odvezla do Bohnic, lékaři ale od policistů nedostali informace o útoku.

Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli tomu dva policisty později obvinila ze zneužití pravomoci. Postup léčebny prošetřovala expertní komise, která dospěla k závěru, že lékaři nepochybili - chyba nastala v komunikaci mezi policisty, záchranáři a lékaři. Ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý už dříve uvedl, že pacientka byla z léčebny propuštěna ve stabilizovaném stavu a s nastaveným užíváním léků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme