Rusko začalo stahovat část svých vojenských sil ze Sýrie. První odplouvají válečné lodě

Rusko začalo stahovat část svého kontingentu ze Sýrie, oznámila to agentura Interfax. První budou stažena podle generálního štábu ruské armády válečná plavidla s letadlovou lodí Admirál Kuzněcov a těžkým raketovým křižníkem Pjotr Velikij v čele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlová loď Admirál Kuzněcov míří k syrským břehům

Letadlová loď Admirál Kuzněcov míří k syrským břehům | Foto: Wikimedia Commons

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov řekl, že tyto lodě už zahájily plavbu do Severomorsku, kde je námořní základna. Podle námořnictva plavba potrvá deset dní. Agentuře TASS Gerasimov řekl, že „ministerstvo obrany začalo snižovat stav ozbrojených sil v Sýrii v souladu s rozhodnutím vrchního velitele armády Vladimira Putina."

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že letadlová loď Admirál Kuzněcov se během dvou měsíců podílela na 420 bojových operací a zničení 1252 teroristických cílů a že tím skupina splnila svou misi. Rusko při syrských operacích přišlo o dvě bojová letadla. Stroj MiG-29 se zřítil v listopadu do moře při návratu na letadlovou loď a v prosinci spadlo v podobné situaci letadlo Su-33. Oba piloti nehody přežili.

Putin ohlásil plánované zmenšení ruských sil v Sýrii, když 29. prosince oznámil dohodu o novém příměří. Řekl tehdy, že ruská armáda sníží počet svých vojáků v Sýrii. Kolik přesně mužů či zbraní má být z boje staženo, ale neupřesnil. Řekl také, že Rusko bude pokračovat „v boji s mezinárodním terorismem v Sýrii" a v podpoře syrské armády.

Rusko bude podporovat Asada i nadále

Příměří vyjednané Ruskem, Tureckem a Íránem trvá už týden a má umožnit mírové rozhovory, jež Rusko svolalo na leden do Kazachstánu.

Rusko se účastní bojů v Sýrii od roku 2015. Loni v březnu nechal Putin část ruských letadel stáhnout s tím, že se podařilo dosáhnout cílů, které Kreml sledoval. V září byla ale bombardovací letadla vyslána do Sýrie zpět a kromě nich také letadlová loď.

Ruská stíhačka havarovala při pokusu o přistání na letadlové lodi. Pilot se katapultoval

Číst článek

Gerasimov rovněž řekl, že osvobození syrského města Aleppo od povstalců vytvořilo podmínky pro mírové vyřešení syrské krize. Syrská opozice Aleppo opustila v prosinci.

Náčelník generálního štábu syrské armády řekl, že Damašek doufá v další vojenskou spolupráci s Moskvou, i když budou teroristé poraženi. Ocenil „vedoucí roli ruského letectva při vítězstvích syrské armády", mimo jiné v Aleppu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme