Adam Černý: Trump si kličkováním na téma Rusko nepomáhá

6. leden 2017

Kdyby se mělo posuzování výroků příštího prezidenta Spojených států k podezření o masivním ruském pokusu ovlivňovat loňskou volební kampaň inspirovat aktuálním českým počasím, jako nejpříhodnější přirovnání by vyšla amatérská jízda smykem na náledí, kdy se zmateně střídá brzda s plynem místo snahy cíleně stabilizovat vozidlo.

Donald Trump možná po své páteční plánované schůzce se šéfem amerických zpravodajských služeb znovu změní názor, takže nebudeme vědět, zda je jejich fanouškem a jestli poskytnutým důvěrným informacím důvěřuje.

Anebo zda tyto služby, s nimiž bude muset jako šéf exekutivy pracovat, nadále podezírá, že výsledky své práce servírují tak, aby posloužily končícímu prezidentovi Baracku Obamovi.

Z nejrůznějších předchozích Trumpových výroků, hlavně na jeho oblíbené sociální síti Twitter, se dalo vyvodit jedno i druhé, takže ani ten nejnovější nemusí být zárukou do budoucna. Nestálý, lépe řečeno nejasný, kurs by mohl vychytralý politik použít k vytvoření mlhy matoucí potenciální rivaly v zahraničí, to však nebude případ majitele newyorské Trumptower, který se co nevidět přestěhuje do washingtonského Bílého domu.

Mnohé výroky spíše nasvědčují, že zvolený prezident ještě neopustil logiku uvažování volební kampaně, kdy se vše posuzuje hlavně podle toho, zda a nakolik to prospívá, či naopak škodí politické konkurenci.

Nedůvěra poškozuje nejvíc

Joe Biden

Může tam být i ostražitost vůči všemu, co by mohlo oslabit legitimitu listopadových voleb, ačkoli i ti, kdo jsou přesvědčeni o Moskvou řízených počítačových manipulacích, které měly za cíl oslabit vyhlídky Trumpovy rivalky Hillary Clintonové na výhru, uznávají regulérnost volebních výsledků.

Možná, že v dané situaci nejvíce přátelského nadhledu projevil končící viceprezident Joe Biden svým vzkazem: „Buď už dospělý, Donalde, už je čas být dospělý. Už je čas, abys něco ukázal, abys ukázal, co dovedeš.“

Přeloženo do praktického jazyka, příští prezident Spojených států by měl přijmout svou novou roli, kdy už nebude místo na osobní nálady, ale bude třeba sledovat zájmy státu, což mimo jiné znamená i pracovat se zpravodajskými službami, u nichž platí, že nejvíce je dokáže poškodit nedůvěra.

Tyto služby bude potřebovat i tehdy, když se bude pokoušet o oblevu ve vztazích s Ruskem, kterou slibuje. Protože to nejhorší, co by se Donaldu Trumpovi mohlo stát je, že by se stal už třetím americkým prezidentem v řadě, který by se snaživě, ale nakonec bezvýsledně, pokusil zlepšit vztahy s Vladimirem Putinem.

autor: Adam Černý
Spustit audio