'Spáchali jste zločin z nenávisti.' Čtveřice trýznitelů z Facebooku si vyslechla obvinění

Policie v americkém Chicagu sdělila obvinění čtveřici mladých lidí, které v úterý zatkla kvůli trýznění handicapovaného mladíka. Týrání, jejž pachatelé doprovázeli rasovými vulgaritami a živě vysílali na Facebooku, klasifikovali policisté jako zločin z nenávisti, informuje Reuters. Přímý přenos surového zacházení s bezmocnou obětí živě sledovalo na 16 000 lidí, sociální síť ho přitom vypnula až po 30 minutách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obvinění z Chicaga na policejních snímcích. Zleva Brittany Covingtonová (18), Jordan Hill (18), Tanishia Covingtonová (24) a Tesfaye Cooper (18).

Obvinění z Chicaga na policejních snímcích. Zleva Brittany Covingtonová (18), Jordan Hill (18), Tanishia Covingtonová (24) a Tesfaye Cooper (18). | Zdroj: Reuters

Proces s obviněnými má podle Reuters začít už tento pátek, jen tři dny poté, co se na facebookové stránce jedné z dívek objevilo drastické živé video. To v přímém přenosu zachycovalo čtveřici tmavé pleti, jak trýzní spoutaného bělocha. Zatímco bezmocná oběť naříká, bezstarostní agresoři se smějí, popíjejí a pokřikují rasistické vulgarity.

Policie zločin odsoudila jako „odporný“, přilila však olej do bouře na sociálních sítích tím, že se vyjadřovala zdrženlivě a na své první tiskové konferenci mluvila o pachatelích jako o „dětech, které dělají pitomá rozhodnutí“.

Bloudil v mrazu

Oběť, rovněž osmnáctiletý mladík s lehkým mentálním postižením, se nyní zotavuje v péči lékařů. Jeho jméno policisté nezveřejnili, potvrdili však dřívější zprávy, že se s jedním z útočníků znal a 31. prosince s ním dobrovolně nastoupil s tím, že přespí u něj. Když se druhý den nevrátil domů, znepokojení rodiče se obrátili na policii. Ta dezorientovaného mladíka objevila v úterý odpoledne, jak zkrvavený a poraněný, jen v tílku, šortkách a sandálech, bloudí mrazivou ulicí chicagského předměstí.

Rasová brutalita na Facebooku? Policií v Chicagu otřáslo týrání bezmocného v přímém přenosu

Číst článek

Policisté doplnili, že dodávka, v níž Jonah Hill oběť vyzvedl na parkovišti před McDonald’s, byla kradená. Neděli a pondělí prý oba mladíci strávili společně, jezdili po známých a přespávali ve voze. V úterý se v bytě sester Brittany a Tanishy Covingtonových pustili do „hravé rvačky“, která se však postupně zvrhla v surové násilí, do něhož se zapojili všichni přítomní.

Týraný strávil čtyři až pět hodin s pouty na rukách a pak i s roubíkem, bili ho, musel pít ze záchodové mísy a utrpěl zranění nožem na hlavě, řekl policejní náčelník Kevin Duff. Policie místo činu lokalizovala díky sousedům, kteří si stěžovali na hluk vycházející z bytu Covingtonových. O videu se dozvěděli v přibližně stejné době, kdy hlídka objevila promrzlou a zmatenou oběť.

Selhal Facebook?

Část týrání přitom Brittany Covingtonová živě přenášela na internetu prostřednictvím služby Facebook Live. Znepokojivé vysílání sledovalo 16 tisíc lidí, než ho správa sociální sítě po 30 minutách odstranila, napsal Guardian. Facebook deníku neodpověděl na otázku, zda, případně kolik uživatelů násilný obsah nahlásilo a jak dlouho trvalo, než společnost video zaregistrovala.

Služba Facebook Live deklaruje tým, který je 24/7 připraven „okamžitě“ reagovat na hlášení uživatelů. Jeho členové pak mohou živý přenos zastavit, pokud porušuje pravidla společnosti, a zároveň automaticky monitoruje videa, která překročí jistý počet diváků.

„Velmi těžko se mi věří tomu, že to nenahlásilo dost lidí. Nechci spekulovat, ale sami jsme v minulosti měli potíže s tím, když jsme chtěli, aby některé věci stáhli,“ uvedla pro Guardian Reem Suleimanová z občanské skupiny SumOfUs. Iniciativa se snaží dosáhnout toho, aby byl Facebook v mazání obsahu transparentnější.

Guardian nicméně zdůrazňuje, že kontrolní tým sítě působí pod velkým tlakem, kdy každých deset vteřin rozhoduje o nahlášeném obsahu. Není divu, že občas zachybuje, připomíná deník s odkazem na nedávnou aféru kolem slavného snímku z válečného Vietnamu. Ikonickou fotografii devítileté Kim Phúc, která svlečená prchá před smrtícím napalmem, Facebook smazal s vysvětlením, že porušuje pravidlo o zákazu nahoty.

Případ z Chicaga znovu upozornil na problém zodpovědnosti Facebooku, který se z pouhé sociální sítě rozšířil i ve zpravodajskou platformu. Stále častěji tak zaznívají požadavky, aby společnost čelila dezinformacím a fake news, ale také právě po editaci výstupů v rámci Facebook Live. „Jestli Facebook chce, aby lidi jeho platformu používali k šíření zpráv, měl by držet stejný standard jako ostatní zpravodajská média,“ je přesvědčená Suleimanová.

Novinářka Claire Wardlová pro Guardian doplnila, že Facebook potřebuje především lepší technické řešení. „Musí moderovat hrozivé množství násilného a znepokojivého obsahu, který se ve světě rodí každý den,“ přiznává Facebooku Wardlová. „Tenhle příklad však ukazuje, jak daleko ještě musí společnost (Facebook) dojít ve smyslu vylepšení své technologie, aby zajistila, že se takové video ocitne mezi prvními ve frontě příspěvků, které čekají na kontrolu moderátora.“

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme