Kerekes Band: Back To Folk (Music From Folkland)

9. leden 2017

Skupina Kerekes Band vznikla před více než 20 lety ve městě Eger na severu Maďarska. Ve své tvorbě navázala na hnutí tanc-ház, což v překladu znamená venkovská tančírna.

Historie tohoto hudebního revivalu sahá do 70. let, kdy maďarští hudebníci znovuobjevovali vlastní hudební tradice. Odmítali oficiální folklorní ansámbly, vytvořené podle sovětského vzoru, a hledali autentickou tvář lidové hudby. Oblasti s tou nejryzejší tradiční hudbou ovšem ležely za hranicemi Maďarska, v horských údolích Transylvánie, a též v nejvýchodnějším cípu Rumunska a v Moldávii. Základem sestavy Kerekes Bandu byla pastýřská flétna, loutna zvaná kobza z Moldávie a třístrunná viola kontra z Transylvánie. Později toto instrumentální obsazení rozšířily bicí a baskytara. První album skupiny obsahovalo lidové melodie nasbírané v Moldávii i v maďarských částech Transylvánie.

Skupina Kerekes Band nazvala své poslední album Back To Folk - tedy Zpátky k folku, ale slovo folk tu má ještě další význam, označuje fiktivní souostroví jménem Folklandy. Mluví se zde archaickou formou maďarštiny, nejvzdálenější z ostrovů je Folkistán, který nabízí mořeplavcům bezpečné kotvení v zátoce Pálinka.

Při svých hudebních expedicích do Transylvánie se členové skupiny setkali s bratry Timárovými, hudebními znalci, kteří se pak stali jejich učiteli. Zatímco Viktor Timár střídal housle a flétnu, János Timár ho doprovázel na gardon, tradiční nástroj, který vypadá jako violoncello. Nehraje se na něj ale smyčcem, gardon je bicí nástroj, do kterého se tluče tyčí, perkusivní zvuk přitom dobarvují rezonující struny. Říká se, že kombinace gardonu a flétny představuje tu nejstarší formu maďarské lidové hudby, která doprovázela tanec.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Back To Folk, Folkland Ősi Himnusza, Hunor Khán, Puszta Beat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.