Návštěva nemocného? Zjistěte si, zda chřipková epidemie nezavřela nemocnici

Pokud jste se rozhodli navštívit svého příbuzného v nemocnici, ověřte si, jestli nejsou návštěvní hodiny náhodou zrušené. Řada nemocnic zavedla opatření kvůli chřipkové epidemii, kterou hygienici v pátek vyhlásili na celém území republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Filip Jandourek

Nejvíc nemocných je na Moravě. Zákaz návštěv proto vydala třeba Fakultní nemocnice Brno. Na doporučení hygieniků dala i většina nemocnic na jižní a východní Moravě. Naopak Masarykův onkologický ústav v Brně návštěvy rušit zatím neplánuje.

„Pro onkologické pacienty je nesmírně důležitý kontakt s nejbližšími, ovšem jejich ochrana před sezónními infekcemi je samozřejmě také velmi důležitá. Apelujeme na všechny, kteří mají u nás hospitalizované své nejbližší, aby návštěvy významně omezili. No a na ty, kteří se necítí dobře, aby návštěvu odložili,“ vysvětluje mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

V kraji zemřel první člověk s chřipkou v této sezóně

Číst článek

V jiných krajích zrušila návštěvní hodiny třeba Městská nemocnice Ostrava, a to na oddělení anesteziologie a resuscitace, všech jednotkách intenzivní péče a taky v Léčebně dlouhodobě nemocných v Ostravě-Radvanicích.

V Královehradeckém kraji zase platí zákaz ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, ale jen na některých odděleních. Návštěvy od čtvrtka nesmí ani do nemocnice v Jičíně. V regionu je aktuálně 1411 nemocných na 100 000 obyvatel.

„Zaznamenáváme i zvýšený výskyt klinicky závažných případů onemocnění chřipkou. K dnešnímu dni evidujeme těchto případů celkem deset. Z toho v jednom případě došlo dokonce k úmrtí,“ dodává Veronika Krejčí z krajské hygienické stanice.

S narůstajícím počtem nemocných vyvstává otázka, jak se lze proti chřipce bránit. Očkování je v tuto chvíli zbytečné. „Hladiny protilátek nastoupají někde mezi čtrnáctým a jednadvacátým dnem po očkování,“ zdůvodňuje šéf České vakcinologické společnosti Romana Prymuly. Chránit se lze tedy prevencí, důkladným mytím rukou, větráním a vyhýbáním se větším skupinám lidí.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme