V Česku se objevily další dva případy ptačí chřipky. Na jihu Moravy a ve středních Čechách

Česká republika zaznamenala další dva případy výskytu ptačí chřipky. Nákaza se nově vyskytla v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku a ve středočeských Lázních Toušeň. V Česku je tak celkem již pět ohnisek nákazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ptačí chřipka

Ptačí chřipka | Foto: Tereza Kadrnožková

Na Břeclavsku se nemoc objevila v chovu drůbeže. „Tamní chovatel má 90 slepic a 50 perliček,“ řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy. U husy pak veterináři potvrdili ptačí chřipku ve Středočeském kraji.

Na jižní Moravě se nákaza obejvila v menším chovu drůbeže společnosti Vinofrukt. Předání rozhodnutí chovateli by mělo proběhnout v neděli a hned poté by veterináři měli veškerou drůbež utratit.

„Jedná se o chov, kde je asi 800 kusů drůbeže, ale jedná se o různé druhy drůbeže. Proto je to malochov. Vyhlašujeme opatření a v co nejkratší době dojde k utracení té drůbeže v tomto chovu,“ sdělil Českému rozhlasu ústřední ředitel Státní veterinární zprávy Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka je po deseti letech zpátky v Česku. Objevila se u labutí a drůbeže na Moravě

Číst článek

„Zřejmě budeme muset udělat nějakou evidenci,“ řekla Českému rozhlasu nezávislá starostka Brodu nad Dyjí Pavla Norková. Starostka zatím neví, jestli veterináři zlikvidují i drůbež lidí v Brodu.

Ptačí chřipka se po asi deseti letech opět objevila v Česku na začátku roku. Během tohoto týdne byla potvrzena tři ohniska na jihu Moravy. V Ivančicích, Moravském Krumlově a v Letkovicích - části Ivančic - byla utracena veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od tamních ohnisek. Odstranit nákazu pomáhají i vojenští veterináři.

Při preventivních opatřeních se standardně vytyčí tříkilometrová ochranná zóna a desetikilometrová zóna dozorová. V daném ohnisku se ptáci utrácejí. Za utracenou drůbež mohou chovatelé od státu požadovat odškodné. Stihnout to však musí do 6 týdnů od likvidace. Na kompenzaci má Ministerstvo zemědělství letos připraveno 31,3 milionů korun.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme