Stříbro je malý zázrak. Martina není v pořádku, ví trenér Sáblíkové Petr Novák

Martina Sáblíková vybojovala na mistrovství Evropy ve víceboji jubilejní desátou medaili. Na obhajobu titulu výkon české rychlobruslařky nestačil, ale už zisk stříbra pro Sáblíkovou s přihlédnutím k jejímu zdravotnímu stavu malým zázrakem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková dosáhla v Heerenveenu nejlepšího umístění na 1500 metrů v sezoně

Martina Sáblíková dosáhla v Heerenveenu nejlepšího umístění na 1500 metrů v sezoně | Zdroj: Reuters

„Bylo to těžké jako každý šampionát. Musí se povést všechny tratě a mně se tu nějaká trať moc nepovedla. Na druhou stranu odjíždím se stříbrem a jsem za něj moc ráda,“ usmívala se Martina Sáblíková.

V závěrečné disciplíně, závodu na pět kilometrů, porazit do té doby druhou Nizozemku de Jongovou o deset vteřin a posunout se tak na druhou příčku. Ukrojila i šest sekund z osmnáctivteřinového náskoku další domácí rychlobruslařky Irene Wüstové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkon Martiny Sáblíkové v Heerenveenu sledoval reportér ČRo Petr Kadeřábek

S přihlédnutím ke zdravotnímu stavu Češky se zdá její výkon neuvěřitelný. Vždyť před šampionátem kvůli nataženým kolenním vazům skoro netrénovala a na samotném mistroství přišly další problémy.

„Nelimituje ji ani koleno ani to, že nemohla trénovat. Není v pořádku, to je vidět na její jízdě. Možná na ní leze chřipka nebo tak něco. Je to na ní vidět, už se mě na to ptali i Holanďani,“ posteskl si trenér Petr Novák, který kroutil hlavou nad tím, jak Martina zvládla druhý den víceboje.

Kvůli nastupující viróze v noci příliš sil nenačerpala. „Do postele jsem se dostala o půlnoci. Zalehla jsem, ale za 45 minut jsem byla vzhůru. Běželo mi v hlavě, jak jsem jela, co jsem mohla udělat líp. Usnula jsem až v půl páté,“ pokrčila rameny Martina Sáblíková.

Dvě Češky v nejlepší desítce

Z evropského šampionátu si přesto odváží stříbrnou medaili. Trenéra Nováka navíc může těšit i to, že kvalitní výkony nepředváděla sama. Na devátém místě dokončilo víceboj Nikola Zdráhalová.

„Už dlouho nebylo, abych měl dvě ženské v top 10. I když Karolína Erbanová jezdila, tak se jí to povedlo jen jednou. Většinou končila 13. či 14. Mít dvě v desítce je pěkné a dává to příslib na olympijské hry,“ věří Petr Novák.

K tomu je potřeba připočíst ještě výkon Karolíny Erbanové. Při premiéře sprinterského čtyřboje vede soutěž po dvou disciplínách právě bývalá svěřenkyně Petra Nováka.

Zda z toho může být pro českou výpravu druhá medaile, ale zatím Karolína Erbanová předpovídat nechce. „To vám řeknu zítra. Teď se chci hodit do klidu, nejsme na takovýhle čtyřboj zvyklé. Chce to dobře se vyspat a zítra je nový den. Stát se toho může hodně,“ nepředbíhá Karolína Erbanová.

Mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji a sprintu v Heerenveenu (Nizozemsko):
Víceboj:
Ženy:
1500 m: 1. Wüstová 1:56,57, 2. De Jongová (obě Niz.) 1:58,34, 3. Sáblíková 1:58,72, ...11. Zdráhalová (obě ČR) 2:02,06.
5000 m: 1. Sáblíková 6:57,47, 2. Wüstová 7:03,54, 3. Nautaová (Niz.) 7:05,41.
Konečné pořadí: 1. Wüstová 161,125, 2. Sáblíková 162,288, 3. De Jongová 162,645, ...9. Zdráhalová 123,589.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme