Exšéf kriminalistického ústavu zneužil pravomoc, soud mu dal pokutu 50 tisíc. Ve funkci zůstává

Bývalý ředitel kriminalistického ústavu zneužil svou pravomoc. Nepotrestal totiž tehdejšího náměstka za dopravní nehodu, kterou způsobil. S takovým závěrem uznal soud vinným Pavla Koláře a uložil mu pokutu 50 tisíc korun. Ten však proti rozhodnutí podal odpor a případ, spojený s banální nehodou, míří do hlavního líčení. Kolář však i nadále zůstává ve funkci náměstka, kam byl po odchodu z funkce šéfa přeřazen. Podle bývalého náměstka Marka Kotrlého ale o viníkovi nehody nebylo rozhodnuto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Kolář, ředitel Kriminalistického ústavu

Pavel Kolář, ředitel Kriminalistického ústavu | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Jako úřední osoba v úmyslu opatřit jinému neoprávněný prospěch vykonával svou pravomoc způsobem odporujícím právnímu předpisu, čímž spáchal přečin zneužití pravomoci úřední osoby," konstatoval Obvodní soud pro Prahu 1.

Soudkyně Pavla Hájková se s Kolářovým případem na konci loňského roku vypořádala takzvaným trestním příkazem. Ten může jako samosoudkyně vydat v případě, že policie skutek "spolehlivě prokázala", a nemusí tudíž nařizovat hlavní líčení.

Ohrožuje dobrou pověst a důstojnost policie, stojí v obžalobě na exšéfa kriminalistického ústavu

Číst článek

Tomu se ale náměstek Kolář nakonec nevyhne. Soudkyně Hájková mu jako trest uložila pokutu ve výši 50 tisíc korun. "Ve výměře 50 denních sazeb ve výši 1000 korun," zdůvodnila na dvoustránkovém trestním příkazu. Proti tomu ale obžalovaný podal odpor, a případ se tak bude projednávat ve standardním jednání.

Jak vyvinit podřízeného

Přitom skutek, pro který Kolář před soud zamíří, mohl ještě coby ředitel kriminalistického ústavu snadno vyřešit. Jeho prohřešek se týká dopravní nehody tehdejšího náměstka Marka Kotrlého. Ten podle policie v lednu 2015 vyjížděl z křižovatky ulic Vršovická a Kodaňská a výjezdu z obchodního centra Eden. Tam ale nerespektoval červenou, a proto se v křižovatce střetl s jiným vozidlem (viz box Dopravní nehoda).

Dopravní nehoda
Podle dopravní policie vyjížděl bývalý náměstek Kotrlý z křižovatky ulic Vršovická a Kodaňská a výjezdu z obchodního centra Eden v Praze, kde ale nerespektoval červený signál "Stůj". Vjel do křižovatky, kde se střetl s jiným vozem.
Věc byla pro řešení předána na Policejní prezidium, které ji zase postoupilo řediteli kriminalistického ústavu Kolářovi. Na jeho nečinnost si v dubnu 2015 stěžoval poškozený účastník dopravní nehody. Kvůli tomu, že o viníkovi stále nebylo rozhodnuto, mu pojišťovna nechtěla uznat škodu na autě.
Rozhodnutí vydal Kolář až v září, kdy řízení odložil, v lednu loňského roku ho pak zastavil úplně. V tu dobu se už o celou záležitost zajímalo Policejní prezidium, a to kvůli další stížnosti, kterou jim opět adresoval poškozený účastník nehody.

Protože je Kotrlý služebním funkcionářem, měl případ - který podle policie splňoval znaky přestupku - vyřešit jeho nadřízený, tehdy ještě ředitel Kolář. Ten ale podle mínění generální inspekce, státního zástupce a nyní i soudu chtěl Kotrlého od trestu uchránit.

"Správní řízení vedl v úmyslu vyvinit svého podřízeného Marka Kotrlého," shrnuje soudkyně Hájková v trestním příkazu, který Zpravodajský web Českého rozhlasu získal podle zákona o svobodném přístupu k informacím. "Vyjma ústního projednání s podezřelým za celou dobu řízení ve věci neprovedl žádný úkon směřující k objasnění skutečností umožňujících učinit závěr o viníkovi dopravní nehody a uložit mu případnou sankci za zjištěné protiprávní jednání," popsala ještě.

Do věci se dokonce vložilo i ministerstvo vnitra. To sice Kolářovo rozhodnutí o zastavení řízení z ledna loňského roku zrušilo, ale protože už uplynula lhůta pro projednání věci, vyvázl nakonec Kotrlý bez trestu. Na to ostatně sám v reakci pro Zpravodajský web Českého rozhlasu upozornil. "O viníkovi nehody nebylo ve skutečnosti rozhodnuto," napsal pouze Kotrlý.

Zpravodajský web Českého rozhlasu se snažil získat vyjádření jak samotného náměstka Koláře, tak také současného ředitele ústavu Ľuboše Kothaje. Kolář se - ostatně stejně jako na policii - odmítl k věci vyjádřit.

Mluvčí ústavu Petra Srnková zase po opakovaných dotazech pouze sdělila, že informace o tom, že by byl Kolář uznán vinným - byť proti rozhodnutí podal odpor, čímž se trestní příkaz zrušil - vedení "není známa". "Danou záležitost budeme komentovat v momentě pravomocného rozhodnutí soudu," doplnila bez dalších podrobností. Ani poté pak telefon nezvedala.

Současný ředitel Kothaj nicméně už dříve pro Zpravodajský web Českého rozhlasu vzkázal, že Koláře mimo službu nepostaví. Nevidí pro to prý žádný důvod. "Po zvážení konkrétní situace a odborných stanovisek (ředitel Kothaj) nenaznal, že by zákonné podmínky byly naplněny, jinak by ke zproštění zcela jistě přistoupil," tlumočila jeho slova mluvčí Srnková s tím, že přijal "personálně-organizační opatření".

Ľuboš Kothaj, ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR | Foto: Jan Bartoněk

Státní zástupce obžaloval exšéfa kriminalistického ústavu. I přes obvinění zůstává ve funkci náměstka

Číst článek

Ani policejní prezident Tomáš Tuhý nechtěl skutečnost, že Kolář nadále zůstává ve funkci, komentovat. "Dosud nebyly naplněny zákonné podmínky, na základě kterých by mohl ředitel Kriminalistického ústavu Praha zprostit náměstka Koláře výkonu služby," vzkázal pouze přes tiskové oddělení. Mluvčí Jozef Bocán navíc doplnil, že ani Policejnímu prezidiu není známo, že soud uznal Koláře vinným.

Policie, respektive Generální inspekce bezpečnostních sborů, se na Koláře zaměřila na konci loňského ledna. O dva měsíce později rezignoval na funkci ředitele, s jeho obviněním, které si vyslechl loni v červnu, to prý ale nesouviselo.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme