Francouz Alphand stále žije Dakarem. Závodit už nemůže, ale létat nad tratí je pro něj druhý nejlepší pocit

Na Rallye Dakar nemůže každý rok chybět bývalý francouzský sjezdový lyžař Luc Alphand. Vítěz Světového poháru z roku 1997 se do slavné vytrvalostní rallye zamiloval a v roce 2006 ji dokázal v kategorii aut dokonce vyhrát. Teď už ale nezávodí. Co v konvoji dělá, řekl Dakarskému deníku reportéra Jana Říhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luc Alphand sedává na dvou zrezlých barelech s nálepkami rallye Dakar, aby mohl sledovat televizní záběry. V minulosti sám na Dakaru závodil, ještě předtím byl sjezdovým lyžařem. Teď pracuje jako expert pro francouzskou televizi.

„Rozebírám výsledky, nabízím souvislosti a pohled bývalého dakarského závodníka. Je to trochu jiná práce, ale je taky zajímavá. Někdy letím helikoptérou nad tratí. A to je na Dakaru po závodění druhý nejlepší sport. Závodit už nemůžu, protože jsem měl v roce 2009 vážnou havárii na motorce. Ale je to paráda být součástí dakarského konvoje, vidět se s kamarády. Je to super tady být,“ řekl reportérovi Janu Říhovi Alphand.

Oproti dobám, kdy sám závodil, se Dakar podle něj v některých věcech nezměnil. „Dakar není jen vyspělá Argentina, kde můžete bydlet poblíž bivaku v hotelu. V noci budeme přejíždět v Bolívii mezi bivaky autobusy, to se moc nevyspím. A dnes budu spát ve stanu u helikoptéry, protože brzy ráno letím na trať. Takže někdy spím v hotelu, někdy v autobusu a někdy ve stanu. To je součást života na Rallye Dakar,“ popsal Alphand.

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme