Klaus: Za migraci nemůže IS, ale politika evropských elit

Masovou migraci do Evropy nezpůsobily konflikt na Blízkém východě a násilí páchané teroristickou skupinou Islámský stát, ale může za ni politika evropských elit. V pořadu Partie na televizi Prima to v neděli řekl bývalý prezident Václav Klaus. Vyjádřil také přesvědčení, že Evropskou unii v příštích letech čekají zásadní změny, její rozpad ale neočekává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Je potřeba jasně přiznat, a bohužel naše vláda to pořád nedělá, že masová migrace do Evropy je důsledkem nikoli IS, nikoli chaosu na Blízkém východě a v severní Evropě, ale je důsledkem politiky evropských elit a pseudoelit," řekl Klaus. Prohlásil také, že politika Spojených států a části EU přispěla k rozvrácení tohoto regionu.

Klaus považuje za samozřejmé, že mezi migranty jsou i lidé, kteří chtějí v Evropě páchat teroristické útoky. „Migrace je zdrojem teroristických útoků zde v Evropě, to je věc pro mě jasná. Jestli Evropa konečně nezmoudří a neudělá nějakou změnu, tak to s námi dopadne špatně," řekl.

Bývalý prezident také prohlásil, že v celé EU vnímá nespokojenost se současnou podobou evropské integrace. Projevilo se to podle něj loňským rozhodnutím Británie unii opustit a tlak na změny bude pokračovat. „Budou zásadní protesty a budou zesilovat ty protesty, aby se změnilo to či ono v Evropské unii," řekl.

Opakování brexitu v jiné evropské zemi ale neočekává, i proto, že vztah Británie k EU byl vždy jiný než u ostatních států. Nemyslí si proto, že by se unie v blízké budoucnosti rozpadla, přesto ale podle něj změny přijdou. „Já očekávám, že Evropa se bude zásadně měnit a to bude určitě k lepšímu," uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme