V Jeruzalémě vjel do davu nákladní vůz, zemřeli nejméně 4 lidé. Podle policie šlo o teroristický čin

Útočník vjel nákladním autem do skupiny lidí v Jeruzalémě. Nejméně 4 lidi zabil a dalších 15 zranil. Tři jsou ve vážném stavu v nemocnicích. Informují o tom zdravotníci. Útočníka zastřelili vojáci. Podle policie šlo zřejmě o teroristický čin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský policista před nákladním vozem útočníka z Jeruzalému

Izraelský policista před nákladním vozem útočníka z Jeruzalému | Zdroj: Reuters

Útok se stal na promenádě Armon Hanatziv, která je oblíbená kvůli výhledu na historický Jeruzalém. Ze zaparkovaného autobusu právě vystupovali vojáci, když do nich opakovaně najížděl řidič nákladního auta. Vojáci pak po něm začali střílet.

Řidič zaparkovaného autobusu uvedl, že útočník pak s autem zacouval a vjel do vojáků znovu. Vojákům se nakonec řidiče náklaďáku podařilo zabít. Na záběrech izraelských médií jsou v čelním skle vidět stopy po kulkách.

Izrelský premiér Benjamin Netanjahu médiím sdělil, že všechno nasvědčuje tomu, že útočník, který zabil 4 vojáky a dalších 15 lidí zranil, byl pomocníkem tak zvaného Islámského státu. „Víme, že tu máme sérii útoků, a mohla by tu být mezi nimi souvislost, od Francie po Berlín, a nyní v Jeruzalémě,“ řekl Netanjahu.

Podle tamních médií by se mělo jednat o Fádího Kanbára, který bydlel ve čtvrti Džibál Mukábir ve východní, arabské části Jeruzaléma.

Benjamin Netanjahu vyjadřuje na videu soustrast pozůstalým a brzké uzdravení zraněným.

Izraelská policie zatím nepotvrdila informace, že by byl útočník Palestinec. Izraelská i palestinská média o něm ale tak píší. Ozbrojené křídlo palestinské militantní organizace Hamás Brigády al-Kassáma oznámily, že šlo o propuštěného vězně, kterého nazvali mučedníkem, uvedli také jeho jméno Fadi al-Qanbar.

Šéf izraelské policie uvedl, že útočník nákladním autem nějakou dobu před útokem jezdil po čtvrti a hledal velký dav lidí, do kterého by mohl vjet. Šlo tedy podle policie zřejmě o teroristický útok.

Zvýšená bezpečnostní opatření

Izraelská záchranná služba uvedla, že všech 15 zraněných lidí je v nemocnicích, tři až čtyři jsou ve vážném stavu, ostatních devět je zraněných lehce. Při útoku zemřeli tři ženy a jeden muž, všem bylo méně než 30 let.

Podobné útoky v izraelských ulicích včetně vjíždění autem do davu lidí začaly být od října 2015 častější, v poslední době jich ale ubylo. Jeruzalémské nemocnice zřídili zvláštní telefonní linky. V Jeruzalémě začala platit zvýšená bezpečnostní opatření, jak uvedla tamní policie.

Jeruzalémský starosta Nir Barkat slíbil, že všichni zapletení do útoku za to zaplatí. Vyzval ale obyvatele Jeruzaléma, aby se vrátili ke svým životům a nenechali tak terorismus zvítězit.

V Jeruzalémě vjel do davu lidí nákladní vůz. Zemřeli nejméně 4 lidé | Foto: Reuters

V Jeruzalémě vjel do davu lidí nákladní vůz. Zemřeli nejméně 4 lidé | Foto: Reuters

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme