Mráz žene v Ústí nad Labem bezdomovce do ubytovny

8. leden 2017

Osmnáct hodin, teploměr hluboko pod nulou a fronta před noclehárnou charity v ústecké čtvrti Klíše. Potvrzení, že venku je skutečně zima.

V teplých měsících žije v Ústí nad Labem pod širým nebem až čtyřicet bezdomovců. V zimě jich podle městské policie zbyde necelá desítka. Ostatní hledají teplo a střechu nad hlavou.

„Bývá vytížená hlavně v mrazech. Poskytujeme i takzvané krizové židle zdarma pro ty klienty, kteří jsou bez prostředků a nemají kam jít,“ vysvětluje Vendula Krištofová, vedoucí azylového domu Samaritán a zástupkyně ředitelky ústecké Oblastní charity. Za noc se platí třicet korun. „Ale pokud přijde někdo, kdo je skutečně v krizi, tak má služby zdarma,“ dodala Krištofová.

Bezdomovci v mraze v Ústí nad Labem

Jedním z těch, kteří stáli ve frontě na příjem, byl i bezdomovec Karel . Přiznal, že chodí na noclehárnu, jen když se bojí, že by mrznul. „Kdyby nebyl azylák, zkusil bych spát někde ve sklepě nebo tak,“ přiznal.

A jak přežívají venku ti, kteří noclehárnu nevyhledají ani v největších mrazech? „Kolem kolektorů si staví provizorní příbytky,“ shrnul zkušenosti strážníků z pochůzek zástupce ředitele městské policie Jan Novotný. „Víme o nich a chodíme je kontrolovat. Aby něco nepoškodili, nezaložili požár. Nevíme o těch, kteří se stěhují z volné přírody.“ Chodí právě do sklepů, do polozbořených domů a na podobná místa a strážníci je odtamtud musí vykázat.

Strážníci vloni za velmi silných mrazů nabízeli bezdomovcům venku čaj, polévku. „Z loňska máme zkušenosti, že o tyto služby nemají příliš zájem. Ale pokud budou velké mrazy, chystáme se do terénu s charitou a uvidíme, co bude dál,“ dodal Novotný.

O azylovém domě i noclehárně strážníci bezdomovce informují. Stejně tak pracovníci charity, kteří jim nabízejí i jídlo nebo teplé oblečení.

Bezdomovci v mraze v Ústí nad Labem


autor: hau
Spustit audio