Sedm ze sedmi. Zlaté glóby ovládl muzikál La La Land, nejlepším dramatem je Moonlight

Letošní udílení prestižních filmových a televizních cen Zlatý glóbus ovládl romantický muzikálový snímek La La Land. Proměnil všech sedm nominací. Stal se nejen nejlepším filmem v kategorii komedie nebo muzikál, ale ceny za práci na něm získali i herci v hlavních rolách Ryan Gosling a Emma Stoneová a ocenění si odnesl i jeho režisér a autor scénáře Damien Chazelle. V žánru drama získal hlavní ocenění snímek Moonlight. Nejlepšími herci v dramatickém filmu se stali Američan Casey Affleck a Francouzska Isabelle Huppertová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ryan Gosliing a Emma Stone, hlavní hvězdy vítězného snímku La La Land, také proměnili své nominace.

Ryan Gosliing a Emma Stone, hlavní hvězdy vítězného snímku La La Land, také proměnili své nominace. | Zdroj: Reuters

Snímek La La Land porazil ve své kategorii komedie nebo muzikál filmy Božská Florence, Deadpool, Sing Street a 20th Century Women (Ženy 20. století).

Zlatý glóbus za herecké výkony v hlavních rolích muzikálu dostali 36letý Kanaďan Gosling a jeho 28letá filmová partnerka Stoneová. Cenu si odnesl rovněž režisér La La Landu Damien Chazelle a to nejen za režii, ale i scénář.

Letošní udílení prestižních filmových a televizních cen Zlatý glóbus ovládl romantický muzikálový snímek La La Land. | Foto: Reuters

Tvůrcům muzikálu putovala i ocenění za nejlepší hudbu a původní píseň, kterou se stala City of Stars. La La Land, který vypráví příběh lásky jazzového hudebníka a herečky, tak zvítězil ve všech sedmi kategoriích, v nichž byl nominován.

Vítěz kategorie film-drama Moonlight režiséra Barryho Jenkinse, který vypráví o životě mladého afroamerického homosexuála v USA, naproti tomu proměnil jen jednu z celkových šesti nominací. Ve své kategorii porazil dramata Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Hell or High Water (Ať se stane cokoli), Lion (Lev) a Místo u moře.

Štáb vítězného snímku v kategorii drama Moonlight. | Foto: Reuters

Právě za hlavní roli Leeho Chandlera v posledním jmenovaném snímku získal Zlatý glóbus herec Casey Affleck. Nejlepší herečkou v kategorii dramatu se stala Isabelle Huppertová, která ztvárnila hlavní roli oběti znásilnění v thrilleru Paula Verhoevena Elle. Právě tento francouzský snímek se stal vítězem v kategorii neanglicky mluvený film.

Nejlepším hercem v dramatickém filmu se stal Američan Casey Affleck. | Foto: Reuters

Laureáty cen za herecké výkony ve vedlejších rolích se stali 51letá Američanka Viola Davisová za film Fences a 26letý Brit Aaron Taylor-Johnson za snímek Noční zvířata. Nejlepším animovaným snímkem se stal film Zootropolis: Město zvířat.

Nejlepším animovaným snímkem se stal film Zootropolis: Město zvířat. Jeho režisér Byron Howard uprostřed. | Foto: Reuters

V oblasti seriálové tvorby si ocenění odnesly dramatický počin The Crown, který vypráví příběh britské královny Alžběty II., a komediální Atlanta.

Zlaté glóby, které se letos udílely již po čtyřiasedmdesáté, jsou po Oscarech nejdůležitějším americkým filmovým oceněním. Jsou rovněž považovány za důležitý ukazatel pro tyto ceny udělované americkou Akademií filmového umění a věd. Ceny Oscar se letos budou rozdávat 26. února.

Zlaté glóby uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Slavnostní večer poprvé moderoval komik Jimmy Fallon známý z talkshow The Tonight Show.

Ocenění za celoživotní dílo převzala herečka Meryl Streepová, která už získala rekordních 30 nominací na Zlatý glóbus. V děkovné řeči kritizovala - stejně jako někteří další ocenění - budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Streepová byla nominována i na cenu pro nejlepší herečku v komedii nebo muzikálu za film Božská Florence, ocenění ale nezískala.

Ocenění za celoživotní dílo převzala herečka Meryl Streepová. V děkovné řeči kritizovala - stejně jako někteří další ocenění - budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme