Nezaměstnanost v prosinci překročila pět procent. Skončily sezonní práce

Lidí bez práce v prosinci přibylo. Nezaměstnanost v Česku stoupla z listopadových 4,9 procenta na 5,2 procenta. I tak jde ale podle Úřadu práce o nejlepší výsledek od roku 2008. Čísla stoupla hlavně kvůli končícím sezonním pracím. Do evidence se přihlásili taky lidé, kterým na konci roku skončily pracovní smlouvy a dohody. Podle Úřadu práce ČR jde o běžný vývoj nezaměstnanosti ke konci roku. Také analytici podobný vývoj očekávali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

"S příchodem zimy postupně končí sezonní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2016 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost," uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost během celého loňského roku podle ní kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy. V meziročním srovnání ale setrvale klesala, a naopak rostl počet volných pracovních míst. "Situace na trhu práce se tedy díky rostoucí ekonomice dostala na hodnoty před hospodářskou krizí," dodala.

Počet volných pracovních míst ve srovnání s listopadem klesl o 2804 na 132 496. Přesto je to ale nejvyšší prosincová hodnota od roku 2007. Meziročně se počet volných pracovních míst zvýšil o 29 951.

Nejvíce lidí bez práce je v Karviné a Mostě

Nejmíň nezaměstnaných mají okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ - necelá dvě procenta. Naopak nejvíc lidí hledá zaměstnání v Karviné a Mostě, kde je bez úvazku každý desátý.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,9 uchazeče. Největší nápor je na Karvinsku, kde je na jedno místo 15,9 uchazeče.

Zaměstnavatelé hledali v prosinci hlavně řidiče kamionů, stavební dělníky nebo kuchaře. Naplno se rozjela zimní sezona v horských střediscích, kde byl zájem o trenéry a instruktory lyžování nebo pracovníky v hotelích.

ČTK, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme