Antimonopolní úřad trestal za propojování sítí. Vodafone a O2 dostaly pokutu 99 milionů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil mobilním operátorům Vodafone a O2 pokutu v celkové výši 99,1 milionu korun. Podle něj se firmy dohodly na propojování sítí. Jde o spor, který se táhne od roku 2003, uvedl úřad v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vodafone

vodafone | Foto: vodafone .cz

Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je zatím nepravomocné, protože jedna z firem proti němu podala rozklad. Případem se tak bude znovu zabývat předseda úřadu Petr Rafaj.

Ten uvedl, že firmy uzavřely a následně plnily dohody, podle nichž si dohodly realizaci propojení sítí výhradně přímým propojením, pokud toto bylo k dispozici a pokud jeho kapacita byla dostačující.

„Uzavřené dohody vylučují možnost, aby uvedené společnosti propojily své sítě kdykoli na základě svého svobodného rozhodnutí tranzitem přes síť třetího subjektu. Za existence přímého propojení sítí účastníků řízení a jeho dostatečné kapacity tedy nemá žádný z účastníků možnost využít alternativní způsob propojení tranzitem prostřednictvím sítě třetí strany, byť by tento způsob byl pro něj a jeho zákazníky výhodnější," vysvětlil Rafaj.

Podle něj se firmy dopustily dohod o rozdělení trhu s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu provozování veřejných telekomunikačních sítí. Vodafone má zaplatit pokutu 49,6 milionu korun a O2 o sto tisíc korun méně.

Původně dohodu uzavřel Vodafone se společností Eurotel Praha, spol. s r. o., jejímž je O2 Czech Republic, a. s., právním nástupcem. Dohoda mezi subjekty podle úřadu trvala od roku 2001 až do současnosti, proto jsou pokuty vyšší, než byly původně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme