Murakamiho nechte ležet. Letos bude skvělých románů ze současnosti dost

9. leden 2017

Rok 2017 vás nemůže zklamat. Obzvlášť pokud máte rádi Haruki Murakamiho, Michaela Chabona nebo Miloše Urbana. Jenže v edičních plánech nakladatelství najdete letos i daleko zajímavější knihy. Jonathan Franzen umí popsat komplikovanou současnost jako málokdo, tentokrát o ní píše v novém románu Purity. Anna Bolavá demytizuje idylu českého venkova ve volném pokračování skvělého debutu Do tmy. Kazuo Ishiguro zkouší žánr fantasy románem Pohřbený obr. A veliké očekávání vzbuzují i sociálně-generační Cobainovi žáci nadějného třicátníka Miroslava Pecha.

Anna Bolavá – Ke dnu
Její prozaický debut Do tmy se zpočátku zdál jako nejnudnější kniha roku 2015. Jedno parné léto na venkově a vypravěčka podivínka, kterou zajímá akorát sběr bylin. S každou další stránkou se ale Do tmy stávalo rafinovanějším, tajuplnějším, napínavějším. Když Bolavá za svoji první prózu získala cenu Magnesia Litera, nebylo to žádné překvapení. Její nový román Ke dnu je jejím volným pokračováním, začíná nalezením mrtvoly v močálech na kraji města. Popisuje svět, kde se pomlouvá, překrucuje a dře v drůbežárně.

Jonathan Franzen – Purity
„Franzen je možná nejlepší současný americký spisovatel,“ píše magazín New Republic. „Dokáže odhalit tvář světa, v němž skutečně žijeme.“ Hlavním tématem románu Purity je novinařina, řemeslo, které v digitalizovaném světě zažívá turbulentní změny. Žurnalisti v knize vzpomínají na odhalení Watergate, zatímco opravdové případy odhalují lidé jako Julian Assange. Hrdinkou románu je Pip, čerstvá vysokoškolská absolventka, která si do světa nese dluh sto třicet tisíc dolarů. Žije po squatech se členy hnutí Occupy, cestuje po světě a pomáhá whistleblowerům, při tom všem pátrá v dickensovské variaci po svém vlastním původu. Vysvětlovat zápletky Franzenových knih je ale trochu zbytečné. Přesvědčit by vás mělo to, že tento americký autor vrací románu jeho podstatu. Detailně vykresluje uvěřitelné postavy, přináší novou (a dost skeptickou) perspektivu na fenomény současného světa, které jinak nedokážeme vidět s odstupem. „Brilantnost Franzena spočívá v jeho schopnosti dekonstruovat mýty, které si o sobě vymýšlí kultura,“ píše se v jedné z mnoha pochvalných recenzí na román Purity v deníku Guardian. Minout Purity znamená mimo jiné nemoct se zasmát lidské iluzi o osvobozujícím internetu.

03777781.jpeg

Erlend Loe – Náklaďáky Volvo
Všechno se vám daří. Máte dobrou práci, rodinu, dům i auto. A pak se jednou rozhodnete, že to všechno opustíte, začnete žít uprostřed lesů a společnost vám bude dělat jenom losí mládě. Útlý, humorný román Doppler norského spisovatele Erlenda Loe se krátce po vydání v roce 2004 stal biblí všech eskapistů. Těm českým se díky nakladatelství Kniha Zlín letos do ruky dostane volné pokračování, Náklaďáky Volvo. Hrdina Andreas Doppler pokračuje v putování skandinávskou divočinou, daleko od luxusních předměstí i dálničních benzínek potkává skauta, který venku prospal dvacet pět tisíc nocí, i se zhulenou stařenkou, která chce změnit svět.

Čtěte také

Miroslav Pech – Cobainovi žáci
„Pusťte si Nirvanu, zapalte si a otevřete knihu,“ píše se v anotaci na románový debut jednoho z nejnadějnějších autorů mladé generace. Miroslav Pech vás vyvede z mylné představy, že po sametové revoluci může vést generace Y bezstarostný život. Hrdina Cobainových žáků prožívá bezstarostné dětství, deziluzi učňáku i letargii práce ve skladišti. Pech o světě svého románu nepíše z pohodlné bubliny. Mladý prozaik z Českých Budějovic svému psaní obětuje všechno, třeba i práci v deníku, kvůli které trpěl tvůrčí krizi. Raději se vrátil k těžkým šichtám v překladištích, aby mohl napsat román, jenž má šanci stát se generační výpovědí.

Maja Lunde – Historie včel
William je biolog, kterému se v roce 1852 podaří sestrojit nový typ včelího úlu. George je americký včelař, kterému se v roce 2007 hroutí podnikání. Tao žije v budoucnosti v Číně, včely už dávno vyhynuly. Román norské spisovatelky Maji Lunde řeší téma tak aktuální, že o něm už vznikl mem. „Když váš brácha vyhraje Superbowl, ale vy si najednou uvědomíte, že včely vymírají,“ tweetoval loni v únoru Banksy pod videem zachycujícím tragický výraz quarterbacka Eliho Manninga. Mediální zprávy o včelí zkáze se dnes míchají se články, které tvrdí, že katastrofa se nekoná. To ale neznamená, že byste neměli číst román Historie včel. Krom toho, že se globálně zaměřená próza zabývá vlivem rapidních klimatických změn, je výstižná hlavně v líčení vztahu mezi rodiči a dětmi. Historii včel vydává nakladatelství Omega v první polovině dubna.

03777782.png

Kazuo Ishiguro – Pohřbený obr
Po výborné dystopii Neopouštěj mě, která se zabývá etickou otázkou klonování, se japonsko-britský spisovatel vydává na území fantasy. Pohřbený obr se odehrává v dávném předčasí, v době, kdy Británii obývaly kmeny Anglů a Sasů, ale taky zlobři a draci. Nositel Man Bookerovy ceny, jehož romány se dočkaly několika hollywoodských adaptací, napsal knihu pro intelektuály milující Hru o trůny. Pohřbený obr zkoumá lásku, válku i ztracenou paměť, Ishigurovo oblíbené téma.

Han Kang – Vegetariánka
Nakladatelství Odeon má v edičním plánu pro první pololetí 2017 připravenu spoustu klasiky. Dočkáte se Murakamiho knihy o povolání spisovatele, povídkové sbírky Chucka Palahniuka, novely Juliana Barnese nebo románu Iana McEwana. Nás ale víc láká nové jméno Odeonu, jihokorejská autorka Han Kang. Román Vegetariánka líčí život hodné, vzorné ženušky, která se jednoho rána probudí z noční můry. Přestane jíst maso, vařit, plnit přání nepřítomného manžela. Han Kang je díky románu Vegetariánka čerstvou nositelkou Man Bookerovy ceny.

Chimamanda Ngozi Adichie – Amerikána
Hned v první větě recenze Amerikány v deníku The Guardian se dočtete, že je to kniha, která vám změní pohled na svět. Román vypráví o dvou milencích z Nigérie, země trpící pod nadvládou vojenské diktatury. Ifemelu se vydává do Ameriky, Obinze utíká žít nelegálně do Anglie. Jak se změní jejich život po třinácti letech, budou ještě schopní navázat hluboký vztah? V edičním plánu Hostu patří Amerikána mezi nejodvážnější a nejzajímavější knihy, stejně tak se ale těšíme i na troufalý román Morfium polského autora Szczepana Twardocha, který nakladatelé přirovnávají třeba k Laskavým bohyním Johnathana Littella.

03777797.jpeg

Milan Děžinský – Kolem ostrova
Na závěr jedna básnická sbírka. Milan Děžinský kdysi patřil k básníkům, ke kterým se člověk musel prokousávat. Dnes píše, že má rád „básně, které vyprávějí prostě o prostých věcech“. Tajný život patřil k tomu nejlepšímu z poezie posledních let. Není pochyb, že Kolem ostrova na tom bude stejně.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.