Mráz v Evropě zabil už nejméně 45 lidí. V Česku jsou ohroženi bezdomovci, v Řecku uprchlíci

Mrazivé počasí v posledních dnech v Evropě včetně ČR zabilo nejméně 45 lidí, uvedla agentura AFP. Nejvíce obětí, dvě desítky, hlásí Polsko, kde ale začala rtuť teploměrů stoupat. Vlna mrazu ze Skandinávie také vyvolala řadu dopravních nehod, například na silnicích ve Francii v neděli zahynuly čtyři osoby a dvacítka dalších utrpěla zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mráz dorazil i do Maďarska

Mráz dorazil i do Maďarska | Zdroj: ČTK

Vládní bezpečnostní středisko v Polsku, kde teploty v řadě oblastí klesly na více než 20 stupňů pod nulou, informovalo, že mráz zabil nejméně 20 lidí. V Itálii úřady registrují devět mrtvých v důsledku mrazů, především bezdomovců. Na Slovensku umrzli podle agentury AP dva bezdomovci a dvě osoby takto přišly o život v Bělorusku, kde teplota klesla až na minus 30 stupňů Celsia. V Moskvě umrzli dva lidé a dalších 190 vyhledalo lékařskou pomoc kvůli podchlazení.

Hlavně o lidi bez střechy nad hlavou se jednalo i v Česku, kde si od pátku chladné počasí vyžádalo nejméně šest lidských životů a kde má mrznout i v dalších dnech. Kvůli nízkým teplotám je řada nocleháren pro lidi bez domova zdarma. Ne všichni ale azyl v takových mrazech vyhledávají.

Extrémní mrazy jen tak nepoleví. Na Moravě bude až minus 18

Číst článek

Někde můžou teploty klesnout i pod minus 18 stupňů Celsia. Opatrní by měli být hlavně lidé, kteří trpí chorobami srdce, ale také astmatici, senioři nebo naopak novorozenci a malé děti. Ty by měly raději zůstat v teple. Pro zdravé dospělé platí, že by měli vynechat větší fyzickou zátěž, měli by hodně pít - ale pozor na alkohol a kofeinové nápoje. Jinde na starém kontinentu, hlavně na západě, mají podle meteorologů naopak mrazy ustupovat.

Mráz ohrožuje uprchlíky

Organizace Lékaři bez hranic varovala, že je vážně ohrožen život tisíců přistěhovalců, kteří se nacházejí ve stanových táborech v Řecku. Chaos v Řecku způsobily neobvykle silné sněžení a mrazy až minus 17 stupňů. Řada obcí zůstala bez proudu či dodávek vody. Poprvé za 40 let sněžilo i v přístavu Rethymno na Krétě.

Obvzlášť vážná je v Řecku situace na ostrovech v Egejském moři, kde žijí tisíce běženců, zejména na ostrovech Chios a Lesbos. Podle tajně natočeného videa, které se objevilo na internetu, někde přebývají uprchlíci ve stanech, na nichž je silná vrstva sněhu. V těžké situaci jsou i běženci v dalších zemích, například v Srbsku.

Sníh a mráz sužuje nadále i Itálii, kde o víkendu kvůli tomu zemřelo osm lidí. Nejhorší situace je na jihu, kde na husté sněžení obyvatelé nejsou příliš zvyklí. V kraji Puglia na jihovýchodě země zůstává kvůli sněhu odříznuta od světa řada domů, včetně nemocnic. Školy tam zůstaly dnes zavřené. Sníh a mráz trápí i obyvatele obcí, které loni postihlo ničivé zemětřesení, včetně městečka Amatrice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme