V Londýně kolabovala veřejná doprava, město zažilo další stávku metra

Ve zkoušku psychické odolnosti a kreativity se v pondělí změnilo cestování po Londýně. Kvůli stávce zůstávají až do večera uzavřené všechny stanice metra v centru britské metropole. Silnice zablokovaly dlouhé kolony a na mnoha místech vznikaly chaotické situace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka londýnského metra

Stávka londýnského metra | Zdroj: Reuters

Několik linek metra vedoucích centrem Londýna bylo v době ranní dopravní špičky uzavřeno, ostatní jezdily jen občas a večer se situace ještě zhoršila. Mnoho lidí tak bylo nuceno jít pěšky, na kole nebo se museli pokusit dostat do některého z přeplněných autobusů. Pokud mohli, volili i práci z domova.

Stanici Clapham Junction na jihu Londýna museli dopoledne dokonce evakuovat, protože akutně hrozil pád cestujících do kolejiště. Taxíky byly nedostatkovým zbožím. V ulicích přibylo cyklistů a proudy lidí se valily pěšky, což byl nakonec nejspolehlivější způsob dopravy.

Exkluzivně z archivů: Československo na Thatcherovou zapůsobilo. Výborný rozhovor, chválila Havla

Číst článek

Stávka, kterou odbory protestovaly proti rušení pracovních míst, mnoho uživatelů městské dopravy podle britských médií značně rozladila. Londýnské metro ve všedních dnech přepraví asi čtyři miliony cestujících.

Stávka zasáhla také spojení metrem na terminály londýnského letiště Heathrow, stejně jako spojení na hlavní londýnská nádraží.

Londýnský starosta Sadiq Khan označil stávku za zbytečnou s tím, že se problém dá vyřešit jednáním. Členům dvou odborových svazů se nelíbí snižování početního stavu zaměstnanců jednotlivých stanic, které prý jde na úkor bezpečnosti cestujících.

Úřady varovaly, že i po ukončení 24hodinnové stávky v 18:00 londýnského času bude přeprava podzemní dráhy dále narušena. Plně obnovena má být až v úterý ráno.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme