Další ocenění pro Ronalda. V anketě FIFA se stal nejlepším fotbalistou roku

Portugalský útočník Cristiano Ronaldo se podle očekávání stal nejlepším fotbalistou za rok 2016 v anketě FIFA. Jednatřicetiletý hráč Realu Madrid vyhrál hlasování kapitánů a trenérů národních týmů, novinářů a fanoušků před obhájcem trofeje Lionelem Messim z Barcelony a Antoinem Griezmannem z Atlética Madrid. Ronaldo ovládl anketu FIFA počtvrté v kariéře a navázal na triumfy z let 2008, 2013 a 2014. Výsledky dnes byly vyhlášeny v Curychu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalec Cristiano Ronaldo dál sbírá individuální ocenění

Portugalec Cristiano Ronaldo dál sbírá individuální ocenění | Zdroj: Reuters

Mezinárodní fotbalová federace v posledních šesti letech vyhlašovala anketu spolu s časopisem France Football jako Zlatý míč FIFA, na podzim ale spolupráce skončila a oba pořadatelé opět udělují vlastní trofej.

Ronaldo získal v prosinci Zlatý míč a svoji nynější nadvládu potvrdil i dnešním vítězstvím v anketě FIFA. Zároveň také v srpnu získal cenu UEFA pro nejlepšího hráče působícího v Evropě.

Nejlepší rok

Hvězdný kanonýr prožil podle vlastních slov nejlepší rok kariéry. Portugalsko jako kapitán dovedl k premiérovému zlatu na evropském šampionátu, s Realem Madrid zase vyhrál Ligu mistrů i klubové mistrovství světa. V 55 soutěžních zápasech uplynulého roku dal 51 gólů.

„Na rok 2016 nikdy nezapomenu,“ uvedl Ronaldo při přebírání nové trofeje The Best a dodal, že ho mrzí, že někteří lidé z Barcelony na vyhlášení nedorazili. Myslel hlavně o dva roky mladšího loňského vítěze Messiho, který se omluvil kvůli středečnímu zápasu domácího poháru.

Nejlepším trenérem roku se stal Claudio Ranieri, který senzačně dovedl Leicester City k titulu v anglické Premier League. Pětašedesátiletý Ital získal víc hlasů než kouč portugalských mistrů Evropy Fernando Santos i Zinédine Zidane, jenž dovedl Real Madrid k vítězství v Lize mistrů.

Za nejlepšího trenéra byl zvolen Claudio Ranieri působící v Leicesteru | Foto: Reuters

Do jedenáctky roku se dostalo hned pět hráčů Realu Madrid. Z týmu vítěze Ligy mistrů figurují v ideální sestavě obránci Sergio Ramos a Marcelo, záložníci Luka Modrič s Tonim Kroosem a jasný favorit v hlavní kategorii o nejlepšího hráče loňského roku Cristiano Ronaldo.

Čtyřnásobné zastoupení má v jedenáctce Barcelona, kterou reprezentují Lionel Messi, Luis Suárez, Andrés Iniesta a Gerard Piqué. Úvodní půlrok odehrál vloni za katalánský klub i Dani Alves, který poté zamířil do Juventusu Turín. Sestavu doplňuje brankář Bayernu Mnichov Manuel Neuer.

Cristiano Ronaldo se stal počtvrté v kariéře vítězem ankety Zlatý míč. Messi skončil druhý

Číst článek

Cenu fanoušků získali příznivci Liverpoolu a Dortmundu, kteří v Evropské lize společně zpívali klubovou hymnu Reds při vzpomínce na tragédii na stadionu Hillsborough v roce 1989, kde zemřelo 96 lidí.

Ocenění fair play si vysloužilo Atlético Nacional. Kolumbijský tým navrhl, aby vítězství v Jihoamerickém poháru připadlo brazilskému mužstvu Chapecoense, jehož většina hráčů i členů realizačního týmu cestou na finále proti Atléticu zahynula při letecké nehodě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme