Hasiči zlikvidovali další chov s výskytem ptačí chřipky. V Lázních Toušeni přišli o tisícovku ptáků

Husy, kachny, ale taky pávy nebo pštrosy museli v pondělí utratit veterináři v Lázních Toušeni u Prahy. Víkendové testy totiž potvrdily, že jedna z uhynulých hus pomořanských měla ptačí chřipku. Při zásahu pomáhalo s likvidací tisíce zvířat i třicet hasičů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál s drůbeží Lázně Toušeň

Areál s drůbeží Lázně Toušeň | Foto: Michal Trnka

K lesu nedaleko farmy od rána najížděla hasičská auta s technikou. Hasiči přijeli třeba z Hlučína nebo Jihlavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veterináři zlikvidovali další chovy s výskytem ptačí chřipky. Třeba v Lázních Toušeni vyhubili zhruba tisícovku zvířat. Testy totiž potvrdily nákazu u husy pomořanské. Víc už za chvíli..

První skupina hasičů se oblékla do speciálních ochranných obleků v šedé barvě před polednem. Na sobě měli taky rukavice a plynové masky. Potom zmizeli za červenobílou páskou s nápisem „nebezpečná nákaza – vstup zakázán.“

„Momentálně tam je skupina 13 hasičů a tří zástupců krajské veterinární služby. Provádí se odchyt zvěře a její utracení,“ říká velitel zásahu Jan Niko.

Hasiči s veterináři dávali pochytané husy, kachny, papoušky ale taky třeba pávy do sedmitunového kontejneru s plynem, který zajistili veterináři. Pštrosy ale museli uspat, protože na ně plyn nefunguje. Usmrcené ptactvo skončí v kafilérii u Havlíčkova Brodu

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vývoz léku na chřipku. Nemoc má v Česku už devět obětí

Číst článek

Kvůli nebezpečnému typu viru H5N8 na farmě budou muset lidé v devíti středočeských obcích vyplňovat formuláře, jakou drůbež chovají a v jakém množství. Mezi nimi jsou taky Čelákovice a Kárany. Kde obyvatelé dokumenty získají.

„Všichni občané, kteří chovají drůbež, se budou muset dostavit na úřad městyse nebo si budou moci stáhnout formulář na webových stránkách,“ říká starosta Lázní Toušeně Luboš Valehrach za TOP 09.

Další velký chov drůbeže podle Valehracha v okolí farmy není. Obyvatelé musí počty ptáků odevzdat do 16. ledna. Jinak jim hrozí až padesátitisícová pokuta.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme