Zákon schválnosti. Sněhu je spousta, Jizerská 50 bude ale až v únoru

Organizátoři Jizerské padesátky zažívali v posledních letech pořádné nervy - sněhu bylo na začátku ledna zoufale málo, docházelo ke zkracování trati, a třeba před třemi lety byl dokonce slavný lauf úplně zrušen. Proto pořadatelé přeložili termín letošního 50. ročníku na únor. A je poměrně velkým paradoxem, že právě teď v Jizerských horách leží několik desítek centimetrů sněhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžecká stopa v Krušných horách

Běžecká stopa v Krušných horách | Foto: Tomáš Šácha

„Ideální, optimální, taková zima už pár let nebyla, takže si to všichni užíváme. To je prostě zima, to je počasí, to jsou věci, které neovlivníme,“ říká běžkař Miloš.

Je jedním z tisíců běžkařů, kteří v posledních dnech obsadili okolí Bedřichova a v ideálně vyříznutých stopách najížděli kilometry, třeba aby byli připraveni na únorovou Jizerskou padesátku. Minulý rok touhle dobou už měl slavný závod za sebou, mohl hodnotit čerstvý zážitek, a možná i zalitovat, že se legendární lauf nekonal v jiném termínu, protože na začátku ledna přece nebývá tolik sněhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelé Jizerské padesátky se přesvědčili, jak funguje zákon schválnosti

Ale jen co si pořadatelé na základě analýz všechno pečlivě spočítali a akci přesunuli, projevilo se, jak spolehlivě funguje zákon schválnosti. Sněhu je teď v Jizerských horách tolik, že už členové organizačního výboru sem a tam slyší poznámky, jestli byla tahle změna opravdu nutná.

„Popravdě, zatím to byly opravdu spíš takové poznámky s úsměvem a s nadsázkou. Nikdo, kdo by vážně komentoval, že Jizerská padesátka měla zůstat teď, protože v lednu bude přeci spousty sněhu. Spíš si z toho děláme legraci,“ usmívá se David Douša.

Snad pořadatele neopustí humor ani za šest týdnů. Bylo by to k zbláznění, kdyby případné únorové oblevy odnesly sníh.

„Moje představivost v tomhle směru je prakticky bezbřehá. Nicméně pořád se držíme pevně v linii příprav na Jizerskou padesátku. Je pravda, že kdybychom termín neposouvali, tak teď máme asi nejvíc sněhu za posledních minimálně pět let. To rozhodnutí ale proběhlo už v dubnu, květnu. V té době jsme ani za pomoci křišťálové koule nevěděli, že sněhová nadílka bude takhle bohatá,“ komentuje tenhle paradox David Douša a věří, že se dočká Jizerských hor v bílém hávu i v novém termínu, tedy mezi 17. a 19. únorem.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme