Rok 2016 byl v USA druhým nejteplejším za 122 let. Zvyšovaly se hlavně teploty na Aljašce

Loňský rok byl ve Spojených státech druhým nejteplejším v historii měření, tedy za 122 let. Dramaticky rostly především teploty na Aljašce. Americké státy zároveň zaznamenaly druhý největší počet přírodních katastrof s mimořádně vysokými škodami. Uvádí to pondělní výroční zpráva amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozonová díra (ilustrační foto)

Ozonová díra (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Průměrná teplota v loňském roce dosáhla v USA 12,7 stupně Celsia, což o 1,8 stupně převyšuje průměr dvacátého století. Tepleji než loni bylo ve Spojených státech jen v roce 2012, kdy vědci spočítali průměrnou hodnotu na 12,9 stupně.

„Více horka v letních nocích, oteplování dále na severu a koncentrace přívalových dešťů v období dlouhého sucha, to jsou příznaky lidmi způsobeného globálního oteplování, které předvídali vědci," uvedl ke zprávě vedoucí klimatolog Národního úřadu pro oceány a ovzduší Deke Arndt.

Zvláště problematický může být podle něj fakt, že noční teploty byly loni na americkém území nejvyšší v historii, což vede například ke škodám na zemědělské úrodě či vyšším nákladům na klimatizaci.

Vůbec nejteplejší rok v historii zaznamenala Aljaška, kde průměrná teplota překonala dosud rekordní hodnotu z roku 2014 o více než půl stupně.

V USA došlo loni k patnácti přírodním pohromám, z nichž u každé přesáhla škoda miliardu dolarů, tedy v přepočtu asi 26 miliard korun. Patří mezi ně například povodně v Louisianě či Texasu, velká tornáda či úder hurikánu Matthew. Celkem ve všech patnácti případech zemřelo 138 lidí.

Americké statistiky jsou tradiční předzvěstí globální zprávy, kterou úřad vydá později v lednu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme