Obce končí s výhodným půjčováním lidem. Zapovídá jim to úvěrový zákon

Mnoho obcí ruší takzvané fondy rozvoje bydlení. Z nich poskytovaly občanům výhodné půjčky například na opravy domů. Od prosince ale platí zákon o spotřebitelských úvěrech, který zpřísňuje jejich poskytování a vyžaduje povolení České národní banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotel na tuhá paliva

Kotel na tuhá paliva | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Obce poskytovaly svým občanům velmi výhodné půjčky. Třeba za padesát tisíc korun na čtyři roky zaplatili žadatelé poplatky a úroky dohromady jen asi tisíc korun.

Lidé si půjčovali na ledasco. „Pro ekologické vytápění. Jsou to plynové kotle nebo kotle na dřevo či na uhlí. Také ještě stále žádají občané na výměnu oken, zateplení a podobně,“ popisuje boletický starosta Herbert Pavera (TOP 09).

Tento systém fungoval v Boleticích 17 let a lidé si rozdělili půl milionu korun. Nyní se starosta radí s právníky, jak fond zachránit. Třeba s využitím jiného zákona o obcích.

Vláda schválila půjčky na bydlení pro mladé rodiny. Shodla se i na variantě výběru mýta

Číst článek

„V těchto věcech budou naše půjčky vždycky výhodnější než jakékoliv jiné půjčky. Jsem přesvědčen, že v této tradici budeme pokračovat dál,“ věří Pavera.

Někde už raději fond zrušili úplně. Třeba v Hlučíně. „Do budoucna, pokud nám to legislativa umožní, určitě nevylučujeme zřízení takovéhoto fondu znovu,“ říká starosta Hlučína Pavel Paschek ze sdružení Občané pro Hlučín, který sám kdysi podobnou půjčku dostal.

V Hlučíně fond skončil po bezmála dvaceti letech. Ne všude ale měl takovou tradici. V sousedních Kravařích byl zájem o tyto půjčky minimální.

Ministerstvo financí však nesouhlasí s tím, že by nový paragraf zakazoval obcím půjčovat peníze. "Ministerstvo financí, coby předkladatel zmíněného zákona, by rádo uvedlo, že obce mohou výhodné půjčky svým občanům poskytovat i podle nového zákona," reagoval tiskový odbor úřadu v prohlášení. "Budou-li tyto půjčky poskytovat svým občanům s nižší úrokovou sazbou, než je na trhu obvyklé, a upraví-li tuto činnost ve své obecně závazné vyhlášce, mohou dokonce využít zjednodušený režim, který zákon zavádí a který znamená, že nemusí mít pro tuto činnost povolení České národní banky a nemusí plnit drtivou většinu povinností, které nový zákon jinak poskytovatelům úvěrů ukládá," upozornil úřad.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme