Zeman rozhodl. Lízala a Řežábka nahradí v bankovní radě ČNB Dědek s Morou

Prezident Miloš Zeman jmenuje na konci ledna do bankovní rady České národní banky ekonoma Oldřicha Dědka a bývalého ředitele Generálního sekretariátu Rady Evropské unie Marka Moru. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka Praha

Česká národní banka Praha | Foto: Eva Odstrčilová | Zdroj: Český rozhlas

Dědek a Mora budou prezidentem jmenováni 31. ledna 2017 ve dvě hodiny odpoledne na Pražském hradě. Ve funkci vystřídají Lubomíra Lízala a Pavla Řežábka.

Ekonom Oldřich Dědek byl podle Ovčáčka členem Rady České národní banky v letech 1999 až 2005. V ČNB působil ale už od roku 1992. Po skončení mandátu působil jako poradce ministra financí Bohuslava Sobotky a také působil jako národní koordinátor pro zavedení eura.

Marek Mora pracoval u Evropské komise od roku 2003 do roku 2006. Poté se vrátil do České republiky, kde pracoval na ministerstvu školství a Úřadu vlády. Od roku 2010 do roku 2015 působil ve funkci vedoucího kanceláře generálního tajemníka Rady EU. Od roku 2015 pracoval ve funkci ředitele pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na Generálním ředitelství G - Hospodářské věci a konkurenceschopnost.

Řežábkovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Lízal byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 13. únoru 2011. Zeman už na konci loňského května uvedl, že bude jmenovat do bankovní rady Dědka.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme