Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto. Nižší DPH pro noviny a časopisy má podpořit jejich prodej

Poslanci v úterý opět schválili snížení daně z přidané hodnoty pro noviny a časopisy na 10 procent. Nyní jsou v sazbě 15 procent. Přehlasovali tak veto prezidenta Miloše Zemana. Změna zákona měla platit od 1. ledna, takto vstoupí v účinnost až patnáctým dnem po vyhlášení ve sbírce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noviny (ilustrační foto)

Noviny (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Návrh zákona v úterý podpořilo 133 poslanců napříč všemi kluby. Výjimkou byli poslanci hnutí ANO, pro byl jen Martin Komárek.

Předlohu přivítala Unie vydavatelů. Schválení úpravy má podle ředitele Unie vydavatelů Jozefa Šabľy zásadní význam pro budoucnost tisku v Česku, který prochází složitým obdobím vývoje, vyznačujícím se především dlouhodobým poklesem prodeje.

Poslanci odložili hlasování o 'lex Babiš'. Debata má pokračovat ve středu ráno

Číst článek

„Unie vydavatelů vítá tento krok, kterým poslanci prokázali, že si uvědomují, že vydavatelé se nacházejí v nelehké době přechodu do digitálního prostředí," uvedl. K tomu, aby mohli plnit svou úlohu pojistky demokracie, potřebují podporu státu, tak jako je to ve vyspělých demokraciích běžné, dodal.

Novelu ve sněmovně předložili v září 2015 komunističtí poslanci, kteří tak chtěli zvýšit prodej tisku. Vláda s tímto návrhem ale vyslovila nesouhlas, přesto ho sněmovna loni v listopadu schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení.

Prezident Miloš Zeman se však ztotožnil s negativním stanoviskem vlády a loni v prosinci novelu vetoval. Poukázal například na to, že s výpadkem inkasa daně nepočítá letošní schválený státní rozpočet.

Druhá snížená sazba DPH deset procent se nyní vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a také na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

KSČM vlastní podíl v akciové společnosti Futura, která kromě jiného vydává deník Haló noviny. Jeden z předkladatelů novely Jiří Dolejš z KSČM nicméně už dříve odmítl, že by šlo o konflikt zájmů, protože tiskoviny vydává mnoho subjektů.

Zákon je podle něj výhodný pro všechna tuzemská vydavatelství. Například holding Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je vlastníkem společnosti Mafra, která vydává například Mladou frontu Dnes, Lidové noviny nebo Metro.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme