Exšéf kriminalistického ústavu stále ve funkci? Je to nemorální, myslí si poslanec Lank

Obviněn, obžalován i - zatím nepravomocně - soudem uznán vinným. Přesto zůstává Pavel Kolář, bývalý ředitel a současný náměstek kriminalistického ústavu, ve funkci. Podle policejního prezidenta i ministra vnitra je věc v kompetenci šéfa ústavu. Kolářovo setrvání ve funkci se zdráhají komentovat i členové poslaneckého výboru pro bezpečnost, přesto je podle některých na zvážení, zdali by Kolář neměl být postaven mimo službu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Kolář

Pavel Kolář | Foto: Policie ČR

Jak minulý týden informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, bývalý ředitel a současný náměstek Kriminalistického ústavu Praha Pavel Kolář byl uznán vinným ze zneužití pravomoci. Podle soudu se totiž nezabýval dopravní nehodou svého tehdejšího náměstka, který tak unikl trestu. Podle trestního příkazu měl Kolář zaplatit pokutu padesát tisíc korun, ve věci ale podal odpor a případ tak míří do hlavního líčení.

Vedení kriminalistického ústavu – alespoň podle mluvčí Petry Srnkové – o tom, že byl Kolář uznán vinným, prý ale neví. Na bližší dotazy, proč je Kolář o rozhodnutí soudu neinformoval, případně jaké důsledky z toho vedení vyvodí, ale odmítla reagovat.

„O případném postupu v této věci se bude rozhodovat v momentě pravomocného rozhodnutí soudu. Do té doby se nebudeme již více vyjadřovat,“ vyhnula se přímé odpovědi mluvčí Srnková.

Exšéf kriminalistického ústavu zneužil pravomoc, soud mu dal pokutu 50 tisíc. Ve funkci zůstává

Číst článek

Po dobu policejního vyšetřování a i nyní po uznání viny soudem – byť byl trestní příkaz odporem zrušen – ale zůstal Kolář ve funkci. Pro jeho postavení mimo službu prý nejsou žádné důvody.

Zdali je takový postup v pořádku a Kolář neměl být dočasně zproštěn výkonu služby, odmítl komentovat policejní prezident Tomáš Tuhý i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "V tuto chvíli je personální pravomoc zcela na straně policie,“ vzkázal pouze šéf resortu přes tiskovou mluvčí Lucii Novákovou.

Morální hledisko

Různé reakce na to, že Kolář i nadále zůstává ve funkci, ale zaznívají od poslanců z výboru pro bezpečnost.

„Osobně si můžu myslet, že z morálního hlediska to není úplně ideální, pokud člověk, na kterém ulpívá byť jen podezření, zastává takovou funkci,“ uvedl na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu poslanec Martin Lank (Úsvit). „Na druhou stranu je to plně v kompetenci jeho nadřízeného, který má podrobnější informace,“ doplnil ještě.

To Bohuslav Chalupa (ANO), Lankův kolega z výboru pro bezpečnost, zase připomněl, že Kolář často bývá označován za jednoho z nejlepších kriminalistů u nás.

„A teď je to složité. Pokud bych za takového člověka neměl náhradu, zvažoval bych, jestli je rozumné postavit ho mimo službu,“ říká. „Podle obecně platných zásad určitě ano. Hrozí totiž, že jako zkušený člověk si vyhodnotí, že to pro něj skončí špatně, podá výpověď a odejde i s výsluhami,“ doplnil poslanec Chalupa s tím, že při postavení mimo službu naopak policista odchází bez výsluhy, což je podle něj spravedlivé.

Ohrožuje dobrou pověst a důstojnost policie, stojí v obžalobě na exšéfa kriminalistického ústavu

Číst článek

„Je škoda, že člověk takových znalostí a kapacit se dopustí tohoto přešlapu, který zničí jeho kariéru. To je škoda pro něj i pro nás pro všechny,“ doplnil ještě Chalupa.

Že je Kolářovo působení ve funkci na uvážení jeho nadřízeného, opět zdůraznil poslanec Roman Váňa (ČSSD).

„Ten to musí vyhodnotit a je jeho zodpovědnost, jak rozhodne. I podle toho, jestli je tam možnost nějakého dalšího páchání trestné činnosti. Snažím se držet zásady, že se do práce policie nebudu vměšovat,“ uvedl.

Podle Bronislava Schwarze (ANO) by měl zase Kolář opustit funkci až v případě pravomocného odsouzení.

Speciál Martina Veselovského na téma bezpečnost, Bronislav Schwarz | Foto: Filip Jandourek

„Jestli je to policista ve služebním poměru a je vyšetřován, ať si dělá svou práci. Ale jestliže je pravomocně odsouzen, tak by ve funkci neměl co dělat. Ale až po pravomocném odsouzení,“ zdůraznil Schwarz. „Pokud kryl dopravní nehodu svého náměstka, tuto ‚pakatelní‘ věc, že náměstek není schopen přijmout trest a musí ho krýt ředitel, tak co bude krýt příště?“ doplnil ještě.

Podle poslance Ivana Gabala (KDU-ČSL) museli Kolářův případ dostatečně posoudit jeho nadřízení. „Myslím, že mají odpovědnost a jsou schopni to posoudit,“ uvedl.

Postaveni mimo službu
Po obvinění v olomoucké korupční kauze Vidkun byl mimo službu postaven Radek Petrůj, ředitel odboru tamní hospodářské kriminality. Zprostit Petrůje výkonu služby se vedení policie rozhodlo ihned poté, co vyšel z vazby.
Další z obviněných v olomoucké kauze, náměstek krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, svlékl uniformu definitivně. Vedení policie ho propustilo ze služby. Ač se proti rozhodnutí svých nadřízených odvolal, tento závěr definitivně potvrdilo Policejní prezidium.
Za své alkoholové excesy propustil ministr vnitra Karla Kadlece, který opakovaně boural a na svědomí má celkem desítky poškozených aut. Ministr Chovanec propustil Kadlece konkrétně za nehodu, kdy pod vlivem alkoholu a léků naboural 29 aut.

hm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme