Poslanci odložili hlasování o 'lex Babiš'. Debata má pokračovat ve středu ráno

Sněmovna nebude v úterý hlasovat o novele zákona o střetu zájmů, přezdívané lex Babiš. Debata má na návrh ČSSD pokračovat ve středu ráno. Norma zakazuje členům vlády vlastnit média, jejich firmy by pak měly přijít o možnost čerpat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky. Prezident Miloš Zeman zákon vetoval, očekává se ale, že ho poslanci přehlasují. Pro novelu musí zvednout ruku 101 poslanců, při posledním hlasování ji podpořilo 125 zákonodárců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš z ANO

Ministr financí Andrej Babiš z ANO | Foto: Filip Jandourek

Poslanci odpoledne několik hodin debatovali o tom, jestli se zpřísní podmínky pro podnikání ministrů. K hlasování se ale nakonec nedobrali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci odložili hlasování o 'lex Babiš'. Debata má pokračovat ve středu ráno. Jednání sledovala reportérka Jana Čermáková

Na 17. hodinu si totiž zákonodárci do programu pevně zařadili bod s názvem informace vlády ohledně privatizace OKD.

ČSSD proto navrhla odložit debatu o novele zákona o střetu zájmů na úterní devátou hodinu ranní.

„Myslím, že bude nejlepší, když budeme v projednávání pokračovat hned zítra, dokud máme v paměti to, co zaznělo dnes,“ řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. S jeho návrhem pak souhlasilo 112 poslanců a poslankyň, proti bylo 34 zákonodárců.

Střet ČSSD a hnutí ANO

Proti sobě vystupovali v úterní debatě hlavně poslanci vládního hnutí ANO a ČSSD. Sám ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se projednávání zákona o střetu zájmů už v minulosti neúčastnil a ve sněmovně nebyl ani v úterý. Před poslanci ho proto dlouze hájil a proti normě vystupoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto. Nižší DPH pro noviny a časopisy má podpořit jejich prodej

Číst článek

Novela o střetu zájmů je podle něj účelový právní paskvil ušitý na ministra financí a předsedu hnutí ANO. „Pan premiér v roce 2013 dobře věděl, koho posílá do funkce ministra financí, kdo má být jeho partner, o kterém všichni občané naší země věděli, co vlastní a jak se k tomuto majetku dostal," řekl Faltýnek.

Zákon podle něj sepsaly ČSSD a TOP 09, když Babiš začal ohrožovat ekonomické zájmy tradičních politických stran.

Na Faltýnkův projev ostře reagoval šéf sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD, označil jej za ubohost a výlevy. „Je pikantní, že moralizuje člověk, který je členem představenstva Agrofertu a předsedá zemědělskému výboru," podotkl Votava.

Pokud novela projde, bude následovat ústavní stížnost

Většina stran kromě hnutí ANO už dopředu avizovala, že zákon o střetu zájmů podpoří, včetně vládních ČSSD a KDU-ČSL.

Ministři by neměli podnikat a vlastnit média, zopakoval před časem premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Veřejný zájem je nutno chránit. Ministři by neměli podnikat, ucházet se o veřejné zakázky a vlastnit média. Veto prezidenta proto přehlasujeme,“ uvedl již dříve Sobotka.

„Domníváme se, že je to správný krok a ten zákon s pozměňujícími návrhy je principiálně správný. Pokud se někdo obrací na Ústavní soud, tak vyčkáme verdiktu, ale jsme připraveni k rychlé novelizaci,“ podotkl například šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Prezident Miloš Zeman zákon vetoval v polovině prosince a svůj krok zdůvodnil tím, že je v rozporu s ústavním pořádkem. Ustanovení jsou podle něj namířena na politického konkurenta s cílem ho oslabit.

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

„Stále platí to, co již bylo řečeno. V případě, že Poslanecká sněmovna přehlasuje veto pana prezidenta, je pan prezident připraven obrátit se na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl o případném nesouladu novely zákona o střetu zájmů s Ústavou České republiky,“ potvrdil v úterý dopoledne mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Kromě Zemana chce ústavní stížnost podat i hnutí ANO. „Každý dobrý ústavní právník musí potvrdit, že ten zákon je skutečně protiústavní a je to forma politického boje. Měli bychom bojovat v kampani a ve volbách a nezneužívat sněmovnu na politický boj proti svým soupeřům, kteří vadí, protože jsou nová v politické sféře a neděláme s nimi ty kšefty,“ řekl již dříve Andrej Babiš.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme